26 Април 2024 г. Петък

Да охладим треската за война с Иран

2012-08-23 14:43:05
началото на това лято, белязано от конфронтация между Израел и Иран заради ядрената програма на Техеран, иранците преговаряха със САЩ и други водещи страни за намиране на дипломатическа алтернатива на войната, пише Дейвид Игнейшъс във „Вашингтон пост“. Оттогава слуховете за предстоящ израелски военен удар се засилват почти всеки ден. Но какво се случи с тези преговори?

Отговорът е, че преговорите между страните от групата "5+1" с Иран са прекъснати заради свещения месец за мюсюлманите Рамазан, но разговорите между водещите преговарящи се очаква скоро да бъдат подновени. Разговаряйки с ирански и американски експерти, не долавям никакъв намек за пробив, който да охлади треската за война, макар че се появиха някои добри идеи.

Дипломатическата писта засега е разочароваща според американски представители. Но тя остава важна, тъй като военната алтернатива е изпълнена с опасности - в не по-малка степен и за Израел и дългосрочната му цел да не допусне иранците да се сдобият с ядрени оръжия. Начинът, по който президентът "хвърли под колелата"5+1", вероятно ще разговаря по телефона за следващите стъпки с представителя на върховния водач на Иран Саид Джалили. Сред възможностите е и нова техническа среща на ниво експерти или заместник преговарящи или цяла сесия преговори на най-високо равнище.

Страните от групата "5+1"Накрая ще действаме в хармония", каза висш представител на правителството.

Според него "различията между групата "5+1" и Иран" остават значителни. Иранците предложиха официално само да прекратят обогатяването на уран до 20 процента в замяна на вдигане на санкциите. Тази позиция не удовлетворява по никакъв начин САЩ и техните партньори в преговорите.

Неофициално иранците са дали сигнали, че са готови да изнесат запасите си от 20 процента обогатен уран и в бъдеще да обогатяват до 5 процента. Това удовлетворява САЩ в по-голяма степен, но дори и в такъв случай в Иран ще останат около 6 тона ниско обогатен уран, който може да отвори пътя към нарушаване на споразумението - за "устремяване" към бомбата. Именно тази възможност предизвиква най-голяма тревога в Израел.

Интересно сближаващо предложение идва от Сейед Хосейн Мусавиан - бившият ирански преговарящ, който сега е хоноруван преподавател в университета "Принстън". Той ми каза тази седмица, че освен установяването на 5-процентов таван (за обогатяване на уран), Иран може да се съгласи и на "нулеви запаси" от това ниско обогатено гориво. Обща комисия на страните от групата "5+1" ще направи оценка на вътрешните нужди на Иран и всякакъв обогатен уран или веднага ще се преобразува в нужните горивни пръти и/или плаки или ще се изнася.

В замяна според Мусавиан групата "5+1" трябва да признае правото на Иран да обогатява уран и постепенно ще вдига санкциите.

Това интригуващо предложение не е официално подкрепено от Ислямската република, но то би отговорило на най-голямата тревога на Израел и със сигурност ще заинтересува американските представители. Мусавиан отбелязва и готовността на Техеран да позволи доста по-широки проверки от Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ на т. нар. възможни военни измерения на иранската ядрена програма. Това предложение за прозрачност ще позволи на МААЕ да следи за възможни нарушения, но американски представители предупреждават, че ако иранците решат да разработват бомба, те просто могат да изгонят инспекторите на МААЕ и да се ускорят създаването й.

Ето и една последна идея, основана на съвсем реалната възможност преговорите да останат в безизходица и Израел да реши да предприеме едностранни военни действия. В хаоса на войната, който ще последва, ще има нужда от надеждни комуникации в Персийския залив и от гореща линия с Техеран. Създаването на такива връзки е неотложен приоритет с оглед на продължаващите слухове за война.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати