27 Април 2024 г. Събота

Pussy Riot - търсената истерия и фалшивата подкрепа

2012-08-23 12:41:06
Едва ли някой извън Русия е предполагал за съществуването на групата Pussy Riot. Дори след молебена им срещу Путин през февруари нямаше кой знае каква реакция. Мина като новина и замина.

След съдебния процес обаче светът не е същият. Както е известно, Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич получиха по две години затвор в трудова колония, а веднага след обявяването й започнаха декларации и изказвания. От говорителя на президента на САЩ Барак Обама до партията на Иван Костов осъдиха присъдата. Опозицията в Русия възседна процеса и го използва като оръжие срещу президента Владимир Путин, Гари Каспаров пък бе арестуван. Общо взето нищо ново.

Всъщност истерията по Pussy Riot е планирана, просто трябваше да се вкара и религията, за да напусне пределите на Русия.

Едва ли има човек, дори и без капка музикален слух, който да не е наясно, че пънкарките са толкова певици, колкото и омразния им Путин. Имат шест песни и пет клипа, откакто е създадена групата през 2011 година. Общо взето мненията на критиката се доближават до това на репортер на АП - "лоши записи, елементарни рифове и крещене, което би трябвало да наподобява пеене".

Ясно е, че бандата не е създадена да продава албуми, а като политически проект. Защото е по-лесно да предизивкаш внимание, особено ако се намеси и вярата. За справка -  можем да си припомним Шиниъд О'Конър и кръстовете на Мадона. Но последните го правеха в името на някой и друг милион долара в повече, а не срещу управлението в собствената им страна.

Преди това опитите за протест на част от девойките са приключвали без необходимата гласност, а някои от тях говорят, поне според мен, и за някакви медицински отклонения. Може би е старомодно, ама някак не ми се вписва акцията на Надежда Толоконникова и съпругът й, които са филмирали секса си в Биологичния музей в Москва. И вместо оргия да се нарича пърформанс.

Срещу присъдата скочи и самата Руска православна църква, защото е наясно, че този политически процес е в неин ущърб. Не закъсняха сравненията за инквизиция в XXI век и православен фундаментализъм, а вярата и опрощението останаха на заден план. С пълна сила в съзнанието се завърна и ролексът на руския патриарх за десетки хиляди долари, който бе "фотошопнат" и скрит на снимка.

Политическите анализатори пък могат да дадат оценка доколко присъдите ще се отразят на управлението на Путин.

Въпреки голямата международна подкрепа за Pussy Riot, фалшът личи отвсякъде. Всеки преследва някаква своя собствена цел и няма нищо общо със състраданието. 

Мадона, Стинг, Пол Маккартни, Браян Адамс и още десетки звезди застанаха зад трите изпълнителки, но при първата покана от някой руски олигарх, ще литнат с частния си самолет да приберат няколко милиона долара за час пеене. Независимо, че той ще е от приближените на "тиранина Путин".

Феминистките организации също видяха повод да припомнят за себе си и да застанат, ронейки сълзи, в защита на певиците, две от които майки.

Политиците пък използваха случая да намекнат на световната общественост, че в Русия нещата не са толкова демократични, колкото се представят.

Дали обаче щеше да има същата загриженост на Меркел, Обама и куп други институции, ако тази "молитва" на Pussy Riot бе изкрещяна в джамия или синагога? Със сигурност не. Щеше да бъде осъдена като варварски акт срещу вярата на милиони, със сигурност в редица страни щеше да има безредици, посланици в опасност и изгорени национални флагове.

В крайна сметка акцията на Pussy Riot е меко казано хулиганска. За много хора тя е обидна и провокативна. Но във цялата политическа и PR игра това остава на заден план. 

Най-вероятно присъдите на пънкарките ще бъдат отменени или намалени примерно за срок, който те вече са излежали. Те ще излязат не само известни, но и по-богати. Защото марката "Pussy Riot" ще се продава като символ на свободата. Целта е изпълнена...
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати