26 Април 2024 г. Петък

Недоволните близки: Борисов обяви предварително моряците за виновни!

2012-08-23 12:29:38

Българската страна не е направила разследване, а премиерът Бойко Борисов обяви моряците, хванати на кораб „Св. Николай“ с три тона кокаин, за виновни, без да изчака приключването на процеса в Испания. 

Това заявяват в съобщение до медиите близки на задържаните, които вчера разговаряха с Борисов, но след срещата бяха лаконични в коментарите си. 

Афишираните твърдения, че кораб „Св. Николай” е бил наблюдаван от 8 месеца, според семействата на моряците са несъстоятелни. 

Това е така, тъй като още вчера на срещата с министър-председателя Бойко Борисов е обявил за виновни техните близки, без да изчака приключване на процеса в иберийската страна, се посочва в съобщението.

Роднините недоумяват защо е допуснато и наличието на камера в залата, която заснема точно определени думи на премиера, които извадени от контекста и чинно разпратени до масмедиите, са създали в обществото 
мнение, че моряците са виновни.

 

“Всеки да признава, да казва, да посочва, кой каквото знае“, заръча вчера Борисов по време на срещата.

Премиерът обясни, че е ядосан на моряците, защото постоянно се съобщава за хванати българи с кокаин.
“То става вече колко пъти – 20 тона, 40 тона, 3 тона. Вече като се заговори за България...“, възмути се премиерът.
Все пак роднините благодарят за проведената среща, но са на мнение, че коментарите на Борисов и на МВР шефа Цветанов са твърде прибързани.

Според близките не е ясно на каква почва лежат те, тъй като е било видно, че двамата държавни мъже изобщо не са наясно с корабната служба.

Премиерът заявил, че „когато моряците са разбрали, е имало как да сигнализират”, което "практически е невъзможно, без да се установят всички положения за това, което се е случвало на борда", твърдят роднините на моряците.

Борисов дори предложил „капитанът на кораба да поеме цялата отговорност”, което също е несъстоятелно, а и юридически е невъзможно.

Семействата все пак се надяват, след като министър Цветанов се запознае с обстоятелствата по разследването, да  промени тезата си, че моряците няма как да бъдат прехвърлени в България. Те искат и среща с него, на която той да ги запознае лично с информацията от испанските служби.

Според информацията, която бе разпространена от испанските медии, корабът е задържан извън 
териториалното море на кралството. 

Това предполага, че възможността за прехвърляне на моряците и разглеждане на процеса в България е реална, твърдят в съобщението до медиите близките на арестуваните.  

Семействата са били уверени от МВнР, че близките им са в добро състояние. Никаква друга информация на срещата не е била предоставена.

”Очакваме премиерът Борисов да не се „сърди” на хора, за които все още е видно, че няма никаква оперативна информация за съпричастността им към трафика”, казаха близките.

„Надяваме се ние да не се „разсърдим”, когато всички положения излязат на светло и се установи невинността на нашите близки, защото премиерът Борисов не успя да ни вмени, че презумпцията „невинен до доказване на противното” в европейската Република България – липсва”, допълват те. 

Корабът "Свети Николай" и екипажът бяха задържани по време на плаване миналата седмица, на 80 км край испанския град Кадис, като в ареста попаднаха 21 българи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати