19 Април 2024 г. Петък

НСИ отчете 12,3% безработица през второто тримесечие

2012-08-21 20:26:28

Безработицата в България през второто тримесечие на годината е бил 12,3%, което е с 1,1% повече спрямо същия период на миналата година, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Спрямо първите три месеца на годината обаче националната статистика отчита намаление на безработицата заради традиционното увеличение на сезонната заетост. В периода януари-март безработицата у нас е била 13 на сто, а не 12,9%, както обяви НСИ по-рано.

Данните на института се доближават до оценките на европейската статистическа служба Евростат, която съобщи, че към края на юни безработицата у нас е била 12,2 процента.

Според Агенцията по заетостта обаче през юни безработицата в България е била 10,8%, като нивото й се е запазило и през юли. Агенцията обаче изчислява нивото на безработица в страната на базата на регистрираните в бюрата по труда.

От НСИ допълват, че през второто тримесечие малко под 410 хил. българи са били без препитание, докато през първите три месеца на годината без работа бяха над 420 хил. души. В сравнение с второто тримесечие на миналата година обаче броят на безработните се е увеличил с 10 на сто.

Почти 230 хил. са продължително безработните, което е 55,6% от всички безработни лица, като в сравнение с второто тримесечие на предходната година броят им се увеличава с 9,8%.

Данните сочат, че по-бързо нараства безработицата при мъжете, отколкото при жените. През второто тримесечие безработицата при мъжете се е увеличила с 1,7 процентни пункта на годишна база до 13,7%, а при жените – с 0,7 процентни пункта до 10,8%.

Коефициентът на трайна безработица се е увеличил с 0,6 процентни пункта на годишна база до 6,9%, като при мъжете е отчетено повишение от 0,9 процентни пункта до 7,7%, а при жените – с 0,3 процентни пункта до 5,9%.

Безработицата сред младежите във възрастовата група 15-29 години е била 20,7% през второто тримесечие (22,7% за мъжете и 18% за жените), показват още данните на НСИ. За сравнение, според данните на Евростат младежката безработица у нас е била близо 30% в края на юни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати