26 Април 2024 г. Петък

Мукаддес Налбант нападна Игнатов: Съжалявам ви!

2012-08-21 20:25:06

Бившият зам.-министър на образованието от правителството на тройната коалиция Мукаддес Налбант излезе с отворено писмо до министъра на образованието Сергей Игнатов по повод скандалното изследване за стереотипите и предразсъдъците в учебниците. 

Тя обвинява образователния министър, че е измислил скандала, за да освежи увехналия си имидж. Използвал националните герои, за да се превърнете в политически герой.

Някои от изводите на експертите в изследването предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи и накараха образователният министър за седмица да даде две пресконференции, на които обясни, че изучаването на Левски, Ботев, Вазов няма да бъде променяно. 

Той посочи, че Налбант е един от авторите в изследването.

Игнатов дори коментира, че когато освобождава човек от министерството, винаги се пита дали не е сбъркал, но в случая с Налбант е убеден, че е постъпил абсолютно правилно. 


Ето текстът на писмото, публикувано на сайта на ДПС. 


УВАЖАЕМИ МИНИСТЪР  ИГНАТОВ,

Тъй като си позволихте да цитирате само моето име във връзка с посоченото по-горе изследване, си позволявам да Ви отговоря в лично качество.

Дойдохме си на думата господин Министър.

Защо цитирате само моето име? По какъв признак го избрахте – етнически, политически? – защото то е единственото разпознаваемо  в това отношение. Понякога разпознавате и признака професионализъм, защото когато се разделяхме по взаимно съгласие и ме наградихте с шест брутни заплати, заявихте, че нямате съмнения в моя професионализъм и че причините са политически. …Което, разбира се, е една отделна тема.

Нещо повече – от Вашите думи излиза, че списъкът на поканените експерти сам по себе си е бил достатъчен, за да сте  спокоен и да се доверите на изследването. Ако бяхте изчели докладите, може би нямаше да си позволите твърденията, че някой иска да премахне класиците на българската литература от учебниците.

Националната сигурност ли е Вашият ресор или образованието? Ако е националната сигурност, трябва да знаете, че първото условие за нея е толерантното общество. Ако е образованието, крайно време е да направите нещо за него.

Кое Ви дава право да се обявявате за по-голям патриот от всички останали? Властта? Съветското образование? Владеенето на  семитско-хамитски езици? Вие не сте патриот Патриот е – душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа!“

Кой може да отрече този гений?

Във Вашите думи има  заплаха. Кого заплашвате – експертите, изготвили докладите? Сред тях имаше представители и на държавни институции. Убедена съм, че в основната си част те са по-големи патриоти от Вас.

Казвате „Не сме някакви пришълци тук за 600-700 години“. Май забравяте, че сме в Европейския съюз и че сме в 21 век, ако това има някакви измерения за Вас. Ако ще си говорим за пришълци, искам да Ви заявя, че Вие сте един добър пример за пришълец в образованието и в политиката.

Казват, че човек се съизмерва според това, кои са неговите врагове. Избрахте мен за Ваш опонент. Честта е Ваша, не моя. Но не си позволявайте да се съизмервате с Ботев и Левски и да се храните от тяхното величие, защото те са духа на България.

И ако сте способен на интелигентно четене, би трябвало да вникнете в смисъла на написаното от мен, че този дух трябва да обединява българските граждани, а не да ги разделя. За да се постигне това в училище са необходими талант, професионализъм и непредубеденост, каквито за наше щастие ги има и сред авторските колективи и сред учителите. И точно те, винаги първо биха тръгнали от историческия контекст, за да стигнат до общочовешките ценности и съвременните демократични принципи.

Трябва наистина да сте много предубеден господин Министър, за да не забележите в написаното от мен, че акцентът е върху един изключително добър учебник по литература на издателство „Просвета“, който не създава стереотипи, а напротив – позитивни нагласи, чрез които учениците, независимо от техния етнос, биха припознали Ботев като едно от най-ярките и светли имена в българската литература. Ще се опитам да го кажа по-простичко – проблемът не е в автентичните текстове на който и да е автор, а в интерпретацията и анализите към тях.

Трябва и да сте сляп, за да не видите нелепостта на задача, поставена на учениците да се разделят на два лагера и опирайки се на „Опълченците на Шипка“ да защитават тези за българите и против българите. Възрастта между детството и юношеството е твърде крехка, за да могат децата да разграничават игровата ситуация от

 законния ред“. Приемането на  тезата в разпространения текст би превърнала всички признати герои в историята на човечеството в „закононарушители“.

Всъщност по-големият проблем сте Вие Министър Игнатов, защото сте обезличен.

 

Как го бяхте казали? -  "По заръка на премиера Бойко Борисов".

Как го бяха казали? – че сте „воденичният камък“ на това правителство.

 Съжалявам Ви.

Мукаддес Налбант

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати