26 Април 2024 г. Петък

Бойко Борисов се държи като султан, възмути се Станишев

2012-08-21 20:09:41

Премиерът Бойко Борисов управлява държавата като султан, заяви председателят на БСП Сергей Станишев. Изказването му идва по повод на информацията, че отборът, в който е картотекиран министър-председателят Бойко Борисов – "Бистришките тигри", е бил превозван от правителствения Авиоотряд 28.

По думите на Станишев авиоотрядът е бил използван като лично такси на премиера.

"Превозват се два отбора, за да може премиерът да порита мач, докато е на море", разгневи се социалистът.

Според него при въпросния полет, с който са летели “тигрите“ и отборът на депутата от ГЕРБ Емил Димитров "Чавдар Етрополе", има много нарушения.

По думите на Станишев Авиоотряд 28 няма право да извършва търговски полети. Социалистът обясни, че все още остава неясно кой точно е платил за въпросната услуга. Заплащането се извършва от бюджета на Министерския съвет или на ведомствата, категоричен бе председателят на БСП.

 

По този начин той отхвърли твърденията, че Димитров е платил услугата. Станишев беше категоричен, че Българският футболен съюз е бил натиснат постфактум да прати искане за извозване на "тези два гигантски отбора".

Лидерът на социалистите подчерта, че най-големият проблем при този случай е моралният аспект. “Това е злоупотреба с власт“, категоричен бе той. Станишев за пореден изрази притесненията си, че управлението на ГЕРБ води страната към все по-тоталитарно управление, в което министър-председателят се разпорежда с всичко.

Левицата нападна управлението и за външната им политика. По думите на Сергей Станишев никога не е имало правителство, което не изпълнило нито един от приоритети си във външната политика. “Цялото правителство трябва да си ходи.

"Смяната на външния министър Николай Младенов няма да реши проблем", обясни Сергей Станишев на въпрос на Dnes.bg дали БСП ще иска оставката на Младенов.

Според лидера на левицата правителството води Министерство на външните работи към пълно разбиване. Като пример за това Станишев даде появилите се публикациите в медиите, че външно ще бъде преместено в т.нар. военно НДК, което все още е недостроено.

"При такова отношение към дипломатите, нищо чудно, че сме изправени пред провал за Шенген", заяви Станишев.

Според левицата именно боксуващите преговорите за влизане в зоната за свободно движение е един от най-големите провали във външната ни политика."

Обществото се занимава с коляното на външния министър, вместо да се занимава с това какво прави външният министър за влизането ни в Шенген", заяви с типично острия си тон депутатът от левицата Михаил Миков, закачайки се с травмата, която получи Младенов миналата седмица.

По думите на Миков правителството не е обърнало внимание на поредица от тревожни констатации на европейските ни партньори по отношение на вътрешния ред в страната.

Според БСП правителството е свело влизането ни в Шенген само до изпълняване на техническите критерии и не е обърнало внимание на политическите знаци.

Станишев нападна управлението и за поредното поскъпване на горивата. По негови думи скокът на цената на бензина и дизела е резултат в голяма степен от управлението на ГЕРБ и липсата на контрол и конкуренция на пазара.

"Над 50% е поскъпването на горивата през мандата на ГЕРБ и обясненията за скока с външни фактори и поскъпването на суровия петрол не помагат на крайния потребител", скочи председателят на БСП.

Станишев даде като пример Словения, където за същия период от време цената е скочила с 27 на сто, а в Австрия – с 40%. По негови думи правителството умишлено не се опитва да компенсира външните фактори. Той припомни, че цената на горивата се определя от цената на суровия петрол, производствените разходи на производителите и акцизите.

Станишев повтори вече изразявана от Синята коалиция теза, че производствените разходи в България са по-високи, отколкото в доста други страни, което е необяснимо предвид заплатите у нас.

Левицата настоя за либерализиране на законодателството за акцизни складове. Според БСП ако това стане конкурентната среда в страната ще се подобри и ще започне да се внасят горива на по-изгодни цени.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати