25 Април 2024 г. Четвъртък

Атина трябва да продължи с реформите, настоя външният министър на Германия

2012-08-21 10:42:33
Гърция трябва да се придържа към договорените условия за спасителната помощ, каза германският министър на външните работи Гидо Вестервеле, цитиран от Би Би Си.

След среща с гръцкия си колега Димитрис Аврамопулос Вестервеле подчерта, че смекчаване на реформите е невъзможно. Изказването му идва преди срещите на гръцкия премиер Андонис Самарас с канцлера Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд в края на седмицата.

Очаква се Самарас да е опита да получи отсрочка за постигането на плана за икономии от 11.5 милиарда евро, така че съкращаването на държавните разходи да бъде осъществено за четири вместо за две години според документ, видян от "Файненшъл таймс".

Германия няколко пъти настоя, че Гърция трябва да се придържа към определените срокове, ако иска да продължи да получава европейска помощ. Атина се нуждае от следващия транш от 31.5 милиарда евро, за да избегне фалита.

След срещата с Аврамопулос в Берлин Вестервеле повтори, че крайното решение ще зависи от оценката за напредъка на Гърция в намаляването на дефицита. Тя ще стане ясна от доклада на тройката международните кредитори от еврокомисията, МВФ и Европейската централна банка през септември.

Вестервеле също така изрази подкрепа за оставането на Гърция в еврозоната. "Германското правителство иска да останем заедно в еврозоната, (но) ключът към успеха е в Атина", допълни той.

Министърът призова да не се правят прибързани изводи за икономическата ситуация в Гърция, предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. "Може да се съди само когато са известни фактите. Прибързаните решения няма да помогнат за разрешаване на проблема", заяви той.

Аврамопулос от своя страна увери Вестервеле в стремежа на гръцките власти да ускорят реформите и да вземат допълнителни мерки, за да не допуснат излизане на Гърция от еврозоната.


"Изпълнението на програма за икономии без създаване на импулси за растеж на икономиката обаче може да доведе до още по-голяма безработица", посочи той. Двамата министри предупредиха за опасността от популистки изказвания, които водят до създаване на напрежение на финансовите пазари.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, от друга страна, посочи, че Гърция ще излезе от еврозоната само ако наруши всички ангажименти и не спази договореностите. Той изрази убеденост, че страната ще се опита да удвои усилията и да постигне целите.

Според него технически би било постижимо евентуално излизане на Гърция от еврозоната, но от политическа гледна точка не би било възможно и би имало неизмерими последствия. Утре Юнкер ще бъде в Атина за разговори със Самарас във връзка с гръцката криза.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати