Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Януари 28
Начало arrow Наука и образование arrow Няма да се премахват цитати на Ботев и Вазов от учебниците

Няма да се премахват цитати на Ботев и Вазов от учебниците

  Print E-mail
2012-08-20 13:30:23
източник: dnes.bg

Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано. Това обяви пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по повод скандала с текстове на Ботев и Вазов в учебниците, определени от КЗД като дискриминационни.  

Тя беше категорична, че литературата трябва да се чете в своя исторически контекст и че по новите програми и учебници няма да има никакво заменяне на цитати или премахване на думи на Ботев или Вазов.

Изследването на Комисията за защита от дискриминацията за стереотипите и дискриминацията в учебниците в българската образователна система не е изготвено от Комисията за защита от дискриминацията, а от независими експерти, обясни и Ана Страшимирова, председател на ведомството.

Тя уточни, че изследването е поръчано по европейски проекти и за него са платени 17 799 лева на фирми и неправителствени организации, както и 20 363 лева за разработване на учебни модули. Това прави обща цена над 38 хил. лева за проучването.

То е направено през 2011-та година, но по думите на Страшимирова озадачаващо е защо е качено на сайта на комисията едва на 4-ти юли тази година. 

Страшимирова каза, че в администрацията на комисията не може да се намери документа с 9-те подписа на тогавашния състав на комисията, с които се взима решение докладът да бъде качен електронно и публично на сайта.

Авторът на доклада - Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието, се включи в ефир и каза, че нападките по неин адрес са неоснователни. По думите й никога не е казвала, че трябва да се заменят цитати от български автори или да се премахват от учебниците.

„Проблемът не е нито в авторите, нито в произведенията. Автентичните текстове трябва да съхраняват своята художествена стойност, да бъдат поднесени така, че да не преекспонират някакво пренасяне на отрицателно отношение един към друг”, каза Налбант.

„Аз съм се включила в изследването по покана на членове на комисията. По времето, когато се ангажирах с това изследване, не работех в образователното министерство”, допълни тя.

Налбант директно отхвърли коментара на Страшимирова за хаос в администрацията на КЗД и за нерегламентирано качване на сайта на комисията. 

Във връзка с подобни обвинения Налбант определи целия казус като граничещ с криминален. Тя спомена и евентуална подмяна на думите й в доклада.

„На мен ми бяха приписани думи, които никога не съм казала”, уточни Налбант.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Наука и образование
  Новини Уверявам ви, балообразуването е най-проверяваният сегмент в системата.Това посочи Ваня Кастрева в ефира на БНТ.Тя информира, че в Националната природо-математическа гимназия има 9 ...
  Новини Юристът Атанас Семов написа статия, в която разгроми българското образование, но се оказа, че никой не иска да я публикува. Явно неудобните истини у нас не се изричат и никой не иска да говори за ...
  Новини Ученик е поставил видеокамерата в тоалетната на ППМГ "Гео Милев"-гр. Стара Загора.Това е установило разследването след като ученички забелязаха устройството и сигнализираха ...
  Новини Днес България отдава почит на народните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния ...
  Новини Полицията в столицата все още изяснява всички факти и обстоятелства около вчерашния инцидент, при който ученик удари учителка в класната стая.Припомняме, вчера, 8 юни, деветокласник удари свой ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?