23 Април 2024 г. Вторник

Отложиха с месец винетната секира за паркиране в центъра на София

2012-08-20 13:28:39

месец се отлагат промените за паркиране в центъра на София, но само за гражданите, които живеят в района. 

Това стана ясно след днешната двучасова среща между председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и представители на гражданските организации и инициативи, които се противопоставиха публично на новите правила и цени за платено паркиране в София. 

До сряда гражданите, които организираха поредица от протести срещу промените в наредбата за платено паркиране в София, ще внесат своите предложения Столичния общински съвет (СОС). 

Следващия понеделник транспортната комисия ще ги обсъди, а след това ще бъдат разгледани на заседание на 13 септември.

Организатори на поредицата протести срещу новите правила за паркиране в столицата са гражданско движение „Днес” и Facebook инициативата "Не на данък паркинг". Според тях общината с новите правила на практика ги рекетирала.

От 1 септември за паркиране в идеалния център трябваше да се плащат по 150 лв. на година за „синята“ зона. 

По 100 лв. е годишната винетка за широкия център, който ще бъде покрит от „зелена“ зона.  За втора кола живеещите в центъра трябваше да се бръкнат съответно 450 лева за „синята“ зона и 300 лева за „зелената“.  

Един от основните въпроси, който се дебатира, е цената на винетния стикер за живеещите в центъра и недоволството на протестиращите, че той не им гарантира паркомясто до дома им.

Председателят на СОС Елен Герджиков обаче изтъкна, че не подлежи на обсъждане въпросът живеещите в центъра по право да имат място за паркиране. "Това на практика представлява закупуване на публична общинска собственост, което е противозаконно", заяви той. 

Подаването на документи обаче няма да се спира, а само плащанията на винетния стикер, докато не се гласуват промените. 

Същевременно вече платилите няма да бъдат ощетени. Ако бъде одобрена от СОС по-ниска стойност на винетния стикер, Центърът за градска мобилност ще върне надвишената стойност.

Част от предстоящите промени в наредбата вече бяха публикувани на сайта на Центъра за градска мобилност, а именно – за винетен стикер да могат да кандидатстват и наематели, роднини по права линия и собственици на лизингови автомобили. 

Всички останали промени влизат в сила от началото на септември.

Оттогава вече ще плащаме 2 лв. за паркиране в "синята зона" и 1 лв. на час в "зелената".  

Тази вечер от 18 часа на площад „Славейков" представители на движение „Днес“ смятат да информират гражданите за днешните резултати от срещата и чак тогава да вземат решение за евентуални бъдещи протести. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати