16 Април 2024 г. Вторник

Големи въпросителни около една малка обществена поръчка

2012-08-20 09:30:59

Колко полезно за взимащите решения ще бъде изследването за влиянието на младежките политики върху младите? Колко ефикасни ще бъдат тези решения? Струва ли си изобщо да се поръчва изследване, което ще буди подозрения дали наистина е изследване? Малко ли са няколко хиляди бюджетни лева, ако са похарчени на вятъра?


Тези въпроси идват след друга поредица въпроси:


Възможно ли е за 19 дни да бъдат интервюирани 1764 души с множество открити въпроси, данните да бъдат качени в компютър и обработени, след което анализирани и по тях да бъде написан обобщаващ доклад. Оказва се че е възможно - направила го е социологическата агенция МБМД по поръчка на министерството на образованието.
За останалите социолози обаче това е мисия невъзможна. Двама от конкурентите на МБМД в съответната поръчка вече изказаха сериозни съмнения около начина, по който фирмата е била избрана. А днес коментират, че зададената техническа оферта няма как да бъде изпълнена, още по-малко пък качествено.
От МБМД отговориха пред "Дневник", че всичко е извършено в срок, а докладът вече е в министерството на образованието.
Става въпрос за изследването за влияние на младежките политики върху младите, какъвто анализ се прави всяка година. Тъй като прогнозната цена е до 35 000 лв., поръчката е пусната чрез публична покана. Това, оказва се, силно затруднява получаването на информация защо един кандидат е бил предпочетен пред друг.
Още след обявяването на избраната фирма от "Алфа Рисърч" и "Медиана" (участвали в конкурса) изразиха притеснения около избора. "Дневник" потърси информация от министерството на образованието. Въпреки исканите още от самото начало документи първият отговор на министерството гласеше единствено, че МБМД е дала най-добрите параметри. Едва след около месец и половина кореспонденции и по закона за достъп до информация "Дневник" получи исканите протоколи от избора.
В същия срок и след значителни усилия, разговори и кореспонденции конкурентните фирми на МБМД научиха защо и как са били отхвърлени. Въпреки обещанията за публичност и прозрачност при раздаване на държавни и европейски пари, които се чуват от началото на мандата.


Предсрочното отстраняване


Едва след целия този път и след като поръчката вече е изпълнена, от "Алфа Рисърч" например разбират, че не просто са дали по-лоша оферта, а са били отстранени от конкурса. Изненадата става по-голяма заради основанията за отстраняването - невнесен в срок допълнително поискан документ. Проблемът и съмненията идват от това, че на фирмата е даден срок за внасяне на документа до 21 юни. А той е внесен още на 20 юни, за което има и съответните документи.
В същото време обаче, макар избиращата комисия сама да е поставила датата, тя решава да заседава ден преди изтичане на този краен срок. И на заседанието си на 20 юни обявява, че "Алфа Рисърч" не е спазила условията и е отстранена.
А социологическата фирма може би никога нямаше да разбере, че е била неправомерно декласирана, ако не беше решила упорито да иска информация, позовавайки се на различни закони.
Във връзка със съмненията за нарушени права и неправомерно отстраняване от обществена поръчка "Алфа Рисърч" изпратиха и отворено писмо до Сметната палата, държавната финансова инспекция с копия до заинтересовани институции и медии.


Реалистична ли е печелившата оферта


След като се запознават с параметрите и документите покрай избора, социолозите от "Алфа Рисърч" и "Медиана" продължават да имат и други притеснения. Общо 7 агенции кандидатстват за поръчката и 6 от тях дават срок за изпълнение от над 30 дни. А "Медиана", която в други години е правила проучването – 45 дни. Това е оптималният срок, показа го опита ни, това е времето, необходимо да се направи всичко качествено, наистина да се направят интервютата, и то при зададените изисквания за национална представителност, каза пред "Дневник" директорът на "Медиана" Кольо Колев.
Той отбелязва, че изследването е сложно – има редица открити въпроси, на които се дават индивидуални отговори. Извадката също е особена – трябва да обхваща младежи, и то не само в големи градове, а и из малки населени места, да има различни етноси, вероизповедания, социални групи.
Така първо оформянето на гнездата и интервюирането на младежите е усложнено, а впоследствие и обработката на данните. А след всичко това идва всъщност най-основната и продължителна работа – анализ, систематизиране и оформяне на доклад, смята Колев. По думите му какъвто и ресурс да бъде впрегнат в набирането на данните, то работата няма как да бъде свършена реално в 19 дни, без да се имитира национална представителност на проучването. Просто няма да има изследване, казва той.
Подобно е и мнението на социолозите от "Алфа Рисърч". От протоколите, изискани от "Дневник", пък се вижда, че дори една от най-големите агенции – "Галъп", дава срок от 45 дни.
От МБМД обаче казаха за "Дневник", че изследването е направено според всички изисквания и критерии на министерството на образованието и за национална представителност. А докладът вече е предаден.


Колко струва наистина


Конкуренцията възразява и срещу даваната цена от победителя – 13 200 лв. за 1764 интервюирани. Според социолозите едно интервю излиза около 7 лв., като в това не влиза анализ и оформяне на доклад. Така излиза, че МБМД трябва да са работили на загуба. Всичко е изчислено, цялостната ни дейност е по 7.50 на интервю, отговарят от МБМД.


След всички обвинения и обяснения остават висящи редица въпроси:


- Колко публични са публичните покани (четете по темата утре)

- Как се избират и елиминират кандидати

- Как се залагат критерии и как държавата си гарантира, че ще получи качествен продукт

- Какъв е контролът над всичко това

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати