27 Април 2024 г. Събота

Асоциация по водите: Загубите по трасетата на места достигат до 70%

2012-08-20 09:27:11
Водопреносната система в страната е в окаяно състояние, а загубите по трасетата са средно между 50 и 60%, на места стигат и до 70%, заяви Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите в ефира на Българското национално радио. Той уточни, че не всичко изтича под земята, а в това число влизат и кражбите, и недобре измерената вода от водомерите. Иванов подчерта, че според експертите над 12% загуби вече е много.

"Тук през годините не е инвестирано дългосрочно и сега трябва да се наваксва с много бързи темпове, което означава, че трябва да се вкарат много големи инвестиции за кратък период от време. Инвестициите обикновено минават през цената на водата", коментира Иванов и добави, че вариант за изход от ситуацията е усвояването на евросредства.

"Европейските средства ще смекчат удара върху потребителя, но те не са достатъчни, за да се покрият всичките нужди. Неизбежно ще трябва да се увеличава цената, за да се намерят средства."

Като неадекватна политика на правителството Иванов посочи решението печалбата на ВиК операторите да се внася в републиканския бюджет. "В същия момент говорим за недостиг на средства за инвестиции. Би трябвало печалбата да се реинвестира. Това е решение, което може да облекчи инвестиционните програми на ВиК операторите."

През годините не е мислено достатъчно или не са намирани средства, за да се правят повече язовири, което сега се прави, т.е. има идея да се строят язовири, каза още Иван Иванов. По думите му липсата на финансиране е довела до това, че не са довършени започнати проекти.

"Освен самият строеж на язовири, което е тежка инвестиция и дългосрочно решение, в европейските страни се правят политики за рационално използване на водата. Там всяка капка дъжд се събира, поощряват се хората да ползват пестеливо водата, докато тук няма такава култура. Трябва да има политика за ограничаване на неразумното ползване на вода и да се поощрява използването на дъждовна вода за поливане с построяване на малки резервоарчета по домовете", добави той. По думите му освен това има и незаконно построени водопроводи.

Поредните промени в Закона за водите целят да направят по-ясна собствеността, дават ясна индикация кой е собственик на водопроводите, каналите и се опитват да окрупнят ВиК операторите, като на територията на една област да има само един оператор, уточни Иван Иванов. Според него тогава ниските цени, които се държат от малките ВиК оператори, ще се повишат.

Иванов очаква проблеми при прилагането на промените, тъй като това ще изравни цените на ниво община и в малките населени места ще има повишение на цената на водата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати