Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 29
Начало arrow България arrow Асоциация по водите: Загубите по трасетата на места достигат до 70%

Асоциация по водите: Загубите по трасетата на места достигат до 70%

  Print E-mail
2012-08-20 09:27:11
източник: dnevnik.bg

Водопреносната система в страната е в окаяно състояние, а загубите по трасетата са средно между 50 и 60%, на места стигат и до 70%, заяви Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите в ефира на Българското национално радио. Той уточни, че не всичко изтича под земята, а в това число влизат и кражбите, и недобре измерената вода от водомерите. Иванов подчерта, че според експертите над 12% загуби вече е много.

"Тук през годините не е инвестирано дългосрочно и сега трябва да се наваксва с много бързи темпове, което означава, че трябва да се вкарат много големи инвестиции за кратък период от време. Инвестициите обикновено минават през цената на водата", коментира Иванов и добави, че вариант за изход от ситуацията е усвояването на евросредства.

"Европейските средства ще смекчат удара върху потребителя, но те не са достатъчни, за да се покрият всичките нужди. Неизбежно ще трябва да се увеличава цената, за да се намерят средства."

Като неадекватна политика на правителството Иванов посочи решението печалбата на ВиК операторите да се внася в републиканския бюджет. "В същия момент говорим за недостиг на средства за инвестиции. Би трябвало печалбата да се реинвестира. Това е решение, което може да облекчи инвестиционните програми на ВиК операторите."

През годините не е мислено достатъчно или не са намирани средства, за да се правят повече язовири, което сега се прави, т.е. има идея да се строят язовири, каза още Иван Иванов. По думите му липсата на финансиране е довела до това, че не са довършени започнати проекти.

"Освен самият строеж на язовири, което е тежка инвестиция и дългосрочно решение, в европейските страни се правят политики за рационално използване на водата. Там всяка капка дъжд се събира, поощряват се хората да ползват пестеливо водата, докато тук няма такава култура. Трябва да има политика за ограничаване на неразумното ползване на вода и да се поощрява използването на дъждовна вода за поливане с построяване на малки резервоарчета по домовете", добави той. По думите му освен това има и незаконно построени водопроводи.

Поредните промени в Закона за водите целят да направят по-ясна собствеността, дават ясна индикация кой е собственик на водопроводите, каналите и се опитват да окрупнят ВиК операторите, като на територията на една област да има само един оператор, уточни Иван Иванов. Според него тогава ниските цени, които се държат от малките ВиК оператори, ще се повишат.

Иванов очаква проблеми при прилагането на промените, тъй като това ще изравни цените на ниво община и в малките населени места ще има повишение на цената на водата.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини След язовирната стена има някаква черна дупка, в която се губи вода. В това е убеден инж. Атанас Русев, който от миналата година работи по варианти за преодоляване на водната криза в ...
  Новини В Него бе животът и животът бе светлина на човеците.И светлината свети в тъмнината (Йоан, 1-4)Настъпи светлият християнски празник Рождество Христово! Празникът - наричан у нас още Коледа или ...
  Новини Посрещаме астрономическата зима с топло за сезона време и валежи от дъжд. За 21 области е обявен жълт код за силен вятър.Зимата настъпва тази сутрин, в 6:19 ч.През ...
  Новини Днес преносът на въздушни маси над страната ще е от югозапад и температурите ще се повишават. Над равнинната част от страната ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла и видимостта ще е ...
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?