Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 25
Начало arrow България arrow Асоциация по водите: Загубите по трасетата на места достигат до 70%

Асоциация по водите: Загубите по трасетата на места достигат до 70%

  Print E-mail
2012-08-20 09:27:11
източник: dnevnik.bg

Водопреносната система в страната е в окаяно състояние, а загубите по трасетата са средно между 50 и 60%, на места стигат и до 70%, заяви Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите в ефира на Българското национално радио. Той уточни, че не всичко изтича под земята, а в това число влизат и кражбите, и недобре измерената вода от водомерите. Иванов подчерта, че според експертите над 12% загуби вече е много.

"Тук през годините не е инвестирано дългосрочно и сега трябва да се наваксва с много бързи темпове, което означава, че трябва да се вкарат много големи инвестиции за кратък период от време. Инвестициите обикновено минават през цената на водата", коментира Иванов и добави, че вариант за изход от ситуацията е усвояването на евросредства.

"Европейските средства ще смекчат удара върху потребителя, но те не са достатъчни, за да се покрият всичките нужди. Неизбежно ще трябва да се увеличава цената, за да се намерят средства."

Като неадекватна политика на правителството Иванов посочи решението печалбата на ВиК операторите да се внася в републиканския бюджет. "В същия момент говорим за недостиг на средства за инвестиции. Би трябвало печалбата да се реинвестира. Това е решение, което може да облекчи инвестиционните програми на ВиК операторите."

През годините не е мислено достатъчно или не са намирани средства, за да се правят повече язовири, което сега се прави, т.е. има идея да се строят язовири, каза още Иван Иванов. По думите му липсата на финансиране е довела до това, че не са довършени започнати проекти.

"Освен самият строеж на язовири, което е тежка инвестиция и дългосрочно решение, в европейските страни се правят политики за рационално използване на водата. Там всяка капка дъжд се събира, поощряват се хората да ползват пестеливо водата, докато тук няма такава култура. Трябва да има политика за ограничаване на неразумното ползване на вода и да се поощрява използването на дъждовна вода за поливане с построяване на малки резервоарчета по домовете", добави той. По думите му освен това има и незаконно построени водопроводи.

Поредните промени в Закона за водите целят да направят по-ясна собствеността, дават ясна индикация кой е собственик на водопроводите, каналите и се опитват да окрупнят ВиК операторите, като на територията на една област да има само един оператор, уточни Иван Иванов. Според него тогава ниските цени, които се държат от малките ВиК оператори, ще се повишат.

Иванов очаква проблеми при прилагането на промените, тъй като това ще изравни цените на ниво община и в малките населени места ще има повишение на цената на водата.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  Новини Затвърждава се подкрепата за протестите, на мнозинството от хората са против блокадите. Лидерите на протестите придобиват разпознаваемост по-скоро бавно. Доверието във властта остава ниско. Силите на ...
  Новини Спокойно премина 49-ата вечер на протести в София, предаде БНР. Демонстрантите донесоха на площад "Независимост" свое "гражданско шкафче", на което ...
  Новини 60% от българите подкрепят протестите. Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част - 39% - от българите остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.Това показват ...
  Новини Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прогърми.Това съобщиха от НИМХ.Ще духа слаб до умерен ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?