19 Април 2024 г. Петък

Готвят пореден протест срещу винетките за паркиране

2012-08-20 09:13:26

Пореден  протест срещу новите правила за паркиране в София ще се проведе днес в 18.00 часа на площад “Славейков“.

Протестиращите недоволстват срещу новите правила за паркиране в центъра на столицата и въвеждането на данък паркинг за живеещите там.

 

Днес от 11.00 часа ще се проведе и среща в Столична община, на която ще присъстват представители на гражданско движение “ДНЕС“ и Facebook групата “Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“. Те ще седнат на масата за преговори с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Представителите на СОС продължават да защитават идеята за възеждане на нови ограничения за паркиране в София.

Промяната на цените за паркиране в синя зона от 1 септември на 2 лв. на час няма за цел да увеличи приходите за общината, а да намали автомобилите, които се предвижват в центъра, заяви зам.-кметът на Столична община Любомир Христов пред TV7.

По негови думи има цялостен план за намаляване на трафика в София чрез изграждане на метрото, буферни паркинги и подобряване на градския транспорт. Христов посочи като алтернатива за придвижване и използването на колела.

Улиците са за всички и не трябва да бъдат използвани като паркинг, заяви общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова пред bTV. Тя също защити тезата, че новите правила имат за цел да ограничат трафика в столицата и да подобрят околната среда.

По думите на Чилова, ако бъдат изпълнени исканията на живеещите в центъра да паркират безплатно, това ще е дискриминация спрямо живеещите в останалата част на София.

"Не трябва да плащам затова, че живея, където и да е", заяви обаче музикантът Иван Лечев.

Според протестиращите новите правила няма да намалят трафика. Според Движение „Днес” проблемът с паркирането в центъра на София може да се реши с регулация на трафика, което ще намали и замърсяването на въздуха.

Миналата седмица столичани на няколко пъти блокираха кръстовището на булевардите “Патриарх Евтимий” и “Васил Левски”.

Кметът Йорданка Фандъкова обеща облекчени процедури за издаване на стикери за паркиране в центъра на града.

Тя обаче твърдо защити идеята за разширяване на платения предстой с оглед на по-чистия въздух в София и образуването на по-малко задръстване.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати