20 Април 2024 г. Събота

Бивш агент на ЦРУ: Разчитайте на себе си за атентатора в Бургас!

2012-08-19 13:30:23

България може да достигне до истинския изпълнител на терористичната бомбена атака на летището в Бургас само, ако разчита на собствените си ресурси.  

Това посъветва бившият агент на ЦРУ Робърт Беър, който е автор на книгата, послужила за сценария на наградения с "Оскар" филм "Сириана" (See No Evil). 

Той е участвал в разработването на група на ваша територия през 90-те години на миналия век. 

Пред bTV Беър заяви, че версията терористичният акт да е дело на „Хизбула" е реалистична. Тя обаче трябва да бъде доказана.

„Хизбулла“ оперира в България от средата на 80-те. Те имаха изградена организация в страната. Аз лично съм участвал в разработването на група на ваша територия през 90-те. Тогава българското правителство беше много притеснено от тези хора и техните намерения. Съвместните ни действия тогава бяха ефективни", коментира Беър. 

Той разкрива още, че „Хизбулла" е имала мрежи из цяла Източна Европа", но не даде подробности по операцията.

„Бих ви казал всичко, ако можех. ЦРУ се страхуваше от лесното проникване на „Хизбула" в страни като България", диопълва американецът. 

Според бившия агент на ЦРУ в разследването на атентата в Бургас има голям проблем.

„В Близкия Изток не можеш да се довериш напълно на хора, които активно са „в играта". Не можеш да отидеш в САЩ или в Израел и да питаш за Иран, защото няма да получиш обективен отговор. Просто защото и двете страни са решени да воюват с Иран", разяснява Беър. 

Ако във Вашингтон са разполагали с неоспоримо доказателство срещу Иран, по един или друг въпрос, тази информация можела да не бъде споделена с Израел, ако в този момент все още САЩ не иска да атакува Иран. 

„Това е игра на службите, която е много различна от истинско полицейско разследване. Ако разчитате само на тях, няма да стигнете до обективна и надеждна информация", завършва Беър.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати