28 Март 2024 г. Четвъртък

Идеята за евроданък раздели държавите-членки

2010-08-13 01:41:07
Испания се обяви в полза на въвеждането на пряк евроданък, съобщи EUobserver. Това е една от идеите, които се разглеждат като част от предвижданата реформа в начина на сформиране на бюджета на Европейския съюз (ЕС).

В изявление премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро посочва, че "всякаква идея за укрепване на икономическите и финансовите възможности на ЕС ще бъде разгледана с интерес от правителството". Испанското правителство изглежда много по-добронамерено към идеята за евроданък от страни като Великобритания, Франция и Германия, които изразиха категорично си неодобрение.

В интервю за "Файненшъл таймс Дойчланд" в понеделникеврокомисарят по бюджетните въпроси Януш Левандовски коментира, че се обмисля идеята за прилагането за първи път на пряк данък на ЕС. Обмисляните варианти са за данък върху авиационното гориво, следките с въглеродни емисии или финансовите транзакции.

Според Сапатеро по-конкретна реакция на този етап би била "преждевременна", пише испанският всекидневник "Ел Мундо", защото прекият евроданък все още е "на ниво идея, която не е финализирана". "Когато е реализирана, ако се направи конкретна от Европейската комисия, ние ще дадем навременно мнение", допълва Сапатеро.

С тази си позиция Испания се присъединява към страни като Полша, Австрия и Белгия, които подкрепят концепцията за евроданък.

"Ние имаме положително виждане спрямо предложението на Левандовски", заяви в сряда говорител на австрийския финансов министър Йозеф Проел.

Според белгийския министър по бюджетните въпроси Мелхиор Вателе ЕС ще е "по-честен", ако има свои собствени източници на финансиране.

Идеята за подобен данък, който би бил първи по рода си в ЕС, е изключително противоречива, коментира EUobserver.

Междувременно вече се оформи и лагер на негативно настроени към концепцията еврочленки, сред които са Великобритания, Германия и Франция. Холандското правителство също изглежда склонно да се присъедини към тях. Лондон, Берлин и Париж се изказаха доста остро през последните дни, защото разглеждат идеята като върховно нарушение на националния суверенитет, въпреки че в първия момент германския финансов министър Волфганг Шойбле изглеждаше положително настроен.

От своя страна Еврокомисията подчерта, че няма да коментира изявления от национални полицити по идеи от преразглеждането на бюджетната реформа, докато не бъде готов доклад-преглед по темата, който се очаква в края на септември.

Еврокомисарят по бюджетните въпроси ще продължи със сондирането на мненията на държавите-членки след своята лятна почивка. Той вече посети Виена и Берлин, а в края на август ще се срещне с френския финансов министър Кристин Лагард. През септември Левандовски ще посети Рим и Мадрид, а на 30 септември ще се види с британския финансов министър Джордж Озбърн. Последната среща се осъществи точно след като е бил публикуван прегледът на бюджетната политика на ЕС.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати