28 Март 2024 г. Четвъртък

Собственикът на задържания с кокаин кораб е обвинен за престъпна група

2012-08-19 06:56:55
Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на собственика на кораба "Свети Николай" Дойчин Дойчев за участие в организирана престъпна група. Дойчев е задържан за 72 часа, съобщи агенция "Фокус".
Малко по-късно през деня обвинения бяха повдигнати и на Руслан Колев. Той също ще бъде задържан за 72 часа. Двамата вече са приведени в София. За Колев се смята, че е организирал трафика на наркотик.
Все още не е изяснено кой е ръководил т.нар. престъпна група.

Българският кораб "Св. Николай" беше задържан на 15 август и на него бяха открити близо  3 тона кокаин. Те е трябвало да стигнат до автономната област Галисия в Северозападна Испания. Оттам дрогата е трябвало да бъдат разпределени за пласиране в цялата страна и в други европейски държави.

Операцията под кодово название "Еспартана" е била осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури. Премиерът Бойко Борисов обяви, че корабът отдавна е бил следен и моряците били предупредени да не се качват на него.

По първоначална информация "Свети Николай" е трябвало да товари захар в Бразилия, но въобще не е влизал в страната, а се отклонил към Африка. Корабът застанал на рейд на пристанището в Джорджтаун, Гамбия. След като престоял един ден, потеглил към Европа, пише "24 часа". Подобни маневри се правели за заблуда на властите, за да не се свърже пътят на дрогата директно с Карибите или Южна Америка.Една от версиите е, че захарта е трябвало да служи като "тапа" на наркотик. Не е известно защо корабът се отклонява.

"Част от организаторите, задържани в България, задържани в България, са попадали в полезрението на службите именно във връзка с подозрения, че са се занимавали с наркотрафик", заявява Цветанов в интервю за "24 часа". Той припомня случая с кораба "Ванеса", който беше потопен преди известно време. "Там имаше предположение, че също е превозвано огромно количество кокаин. И при случая със стрелбата на кораба "Елена", който бе хванат да пренася незаконни цигари, също имаше съмнения, че превозва наркотици". И трите кораба са собственост на Дойчин Дойчев.

Връзката, която Цветанов прави е, че "в този период по-назад във времето в тези дейности са участвали активно и някои от емблематичните фигури на прехода като Иван Тодоров- Доктора". По думите му има данни, че част от задържаните са общували с Иван Тодоров-Доктора и Евелин Банев- Брендо.

Цветанов се опасява, че може да има конфликти заради неуредени сметки. "При задържането на тези тонове кокаин при всички положения се очаква да има и конфликти заради неуредените сметки. Това би могло да провокира определено напрежение в средите на организираната престъпност".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати