29 Март 2024 г. Петък

ГЕРБ товари с 12 лева месечно сметките ни за ток, изчисли БСП

2012-08-18 08:06:56
Минимум по 12 лева на месец повече ще плаща българинът за електроенергия заради зелената енергия, произведена от ВЕИ, алармира БСП.  

При управлението на ГЕРБ са присъединени 10 пъти повече възобновяеми енергийни източници, отколкото при предишното правителство. 

Според червения експерт по енергетика Явор Куюмджиев основната маса слънчеви централи, които са изключително скъпи и до голяма степен водят до повишаването на електроенергията, са присъединявани по времето на ГЕРБ. 

Най-фрапиращо е присъединяването на централи в периода юли 2011 г.-юни 2012 г. - общо 265 мегавата. 
Подобно е и положението с вятърните централи. „Това ще увеличи разходите на българските потребители с около 300 млн. лв. годишно”, обясни Куюмджиев.   

Секретарят на БСП Антон Кутев изтъкна, че хора, които пряко са свързани със сегашното управление, получават годишно над 70 млн. лв. приходи от мощности на ВЕИ. 

Кутев изброи фирми и лица, които стоят зад огромен брой ВЕИ и са свързани с ГЕРБ - Валентин Златев -  с приходи от тези дейности, възлизащи на около 18 млн. лв. годишно, Иво Прокопиев -  с приходи 9.4 млн. лв., Николай Вълканов -  също с 9.4 млн. лв, Цветелина Бориславова -  с 9.1 млн. лв, Тодор Начев -  със 7.6 млн. лв, Владимир Аличков -  с  6.7 млн. лв, Светослав Донев -  с 4.6 млн. лв. 

„Опитите да се хвърля вината на предишното управление означава пълна некомпетентност и Борисово дебелоочие”, коментира червеният депутат. 

Относно скандала с учебниците Кутев беше категоричен, че никоя политическа сила не може да има позиция по личността на Левски или Ботев. 

„Те са по-големи от всяка една партия. Те са националните идоли и не може да има никаква форма на съмнение в тяхната дейност, най-малко от морална гледна точка“, отсече секретарят на партията. Според него било изключително непочтено да се хвърля вината на тройната коалиция. 

„Нали участват в нея и „Отворено общество”, нали не можем и тях да ги заподозрем в топла връзка с тройната коалиция. Това не значи, че някой трябва да качи на интернет страницата на комисията някакви нелепости. Да бъде така добра г-жа Страшимирова да се занимава само с грешките в нейната собствена институция”, призова Кутев. 

„Ако Бойко Борисов навремето беше казал, че ще управлява, обвинявайки тройната коалиция, нямаше да го изберат”, добави червеният депутат. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати