27 Април 2024 г. Събота

Светът срещу присъдата на Pussy Riot, Путин си трае

2012-08-18 08:02:28

Истинска буря се разрази след присъдата на трите пънкарки от бандата Pussy Riot, която може сериозно да разклати имиджа на Русия.

Марина Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич бяха признати за виновни за хулиганство и получиха 2 години затвор.
 
Германското правителство, върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън и международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" разкритикуваха остро решението на съда.

Говорителят на германското правителство за човешките права Маркус Льонинг определи присъдата като потресаваща. Според него тя е белязана от несправедливост, репресия и заплаха.

Катрин Аштън пък призова руските власти да отменят несъразмерната според нея присъда срещу трите пънкарки. Тя заяви, че процесът ще стои като петно върху репутацията на Русия. 

"Амнести интернешънъл" също се включи в критиките като сравни присъдата като "горчив удар"Това е абсурд! Не мога да повярвам, че през 21-и век съдия в светски съд говори за сатанински моменти. Не мога да  повярвам, че представител на правителство цитира средновековни църковни напътствия", каза един от най-известните съвременни руски писатели Борис Акунин.

 

Президентът Барак Обама също е разочарован от развитието на процеса. 

"Съединените щати са разочаровани от решението на съда, включително от несъразмерните присъди. Макар за някои поведението на групата да е било обидно, правителството на президента Обама изпитва сериозни тревоги от начина, по който руското правосъдие се отнесе към младите жени", каза говорителят Джон Ърнест. 

"Тази несъразмерно строга присъда е несъвместима с европейските ценности - демокрацията и върховенството на закона, към които Русия е обвързана с членството си в Съвета на Европа", заяви пък канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Посолството на САЩ в Москва публикува своята позиция в Twitter. "Днешната присъда по случая Pussy Riot изглежда несъразмерна спрямо действията", пише в позицията на дипломатическото представителство.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също излязоха с декларация, с която поискаха трите музикантки да не влизат в затвора, защото "техните действия са защитени от правото на свобода на словото".

"Словото не трябва да бъде ограничавано, потискано и при никакви обстоятелства не трябва да води до затвор, независимо до каква степен е изпълнено с провокация и сатира и дали засяга болезнени въпроси", подчертава Дуня Миятович, представителката на ОССЕ по въпросите за свободата на медиите.

Отношение взе и Руската православна църква, която призова за снизходителност.

"Без да подлагаме на съмнение законността на съдебното решение, ние призоваваме държавните власти да проявят милосърдие към осъдените с надеждата те да не повтарят това кощунство", се казва в изявление на Висшия съвет на Руската православна църква.

Засега няма реакция от президента Владимир Путин, неговият говорител Дмитрий Песков също отказа коментар за присъдата срещу пънкарките. 

"Путин неведнъж е заявявал, че не иска да влияе над съда в процеса срещу Pussy Riot. Това е решение на съда", заяви Песков.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати