27 Април 2024 г. Събота

Задържаният за трафик на кока Руслан имал легален бизнес

2012-08-18 08:01:24

Задържаният като основен организатор на трафика на близо 3 тона кокаин от Латинска Америка към Европа Руслан Колев е имал легален строителен бизнес у нас, заяви в интервю за "24 часа" вицепремиерът Цветан Цветанов. 

"За Руслан мога да кажа, че си е осигурил доста добър стандарт на живот. От проверките, които са направени, сме установили, че се е занимавал със строителство на  жилищни сгради. Но това е и част от предполагаемото пране на пари", съобщи той.

Цветанов очаква, че при задържането на тези тонове кокаин ще има и конфликти заради неуредени сметки. Това би могло да провокира определено напрежение в средите на организираната престъпност.

Темата за Ботев и Левски и тяхното място в българската литература продължава да е водеща новина за медиите.

Любимият трик на родните политици е да яхнат някоя чиновническа изцепка и патриотарски да захванат да бранят я българската история, я българската литература, коментира "24 часа". Тая седмица браниха Ботев и Левски, защото нейде из Facebook било пишело, че щели да ги махат от учебниците. По този повод просветният министър Сергей Игнатов даде две спешни пресконференции. Далеч по-полезно щеше да бъде, ако министър-председателят беше наредил на Игнатов да даде пресконференция, на която да обясни защо от 60 791 ученици, явили се на матура по български език и литература през 2012-а, само едно момиче е успяло да изкара шестица. Защо тазгодишният випуск 12-класници има най-слабия среден успех за последните 5 години. И най-важното - да сподели какво ще направи министерството, за да не се повтаря тази грандиозна средна оценка 4,18.

"Изследването на учебниците - от мързел към масова истерия", под това заглавие "Сега" дава повече информация за докладите на  Комисията за защита от дискриминация. Анализите са направени в рамките на проект "Равенството - път към прогрес", към който проект е извършено изследването. Смисълът на проекта е простичък - не да се цензурира съдържание, което е неизменна част от българската култура, а да се преподава с уважение към човешките различия. Смисълът на протеста също е простичък - не пипайте статуквото, не пипайте канона, не ни усложнявайте живота. Според авторката направеното изследване е много ценно и окончателният доклад като цяло е добър. Комисията за защита от дискриминация обаче трябваше да положи поне 
минимални усилия, ако искаше да бъде разбрана правилно. 

По темата "Стандарт" представя позициите на двама психолози. Тяхната задача в проекта е била свързана със социално-психологическо изследване сред учителите. Според Иван Игов "вече цяла седмица се говори за Ботев и за Левски, които никой не иска да маха, вместо за глупостите в учебниците. Започна се лов на вещици, а никой не поглежда сериозните изводи, които стоят зад тези доклади." 

Скандалът с изследването за предразсъдъците и стереотипите вчера придоби абсурден обрат, отбелязва "Сега". Новият състав на Комисията за защита от дискриминация наруши мълчанието си и даде пресконференция, след която неяснотите около доклада, който  взриви общественото мнение, станаха още повече. От оправданията излезе, че липсват договорът, по който е осъществено изследването, решението на комисията какво да се прави с него и цялата документация за хонорари и пр. 

Всички институции пак се заклеха, че няма да пипат учебниците, и така издателствата постигнаха своето - да не се прави редакция на текстовете, включително и на откровените глупости в тях.

"България, уви, си е същата", коментира "Преса". Изданието акцентира, че след атентата в Бургас от 18 юли и събитията след него оставят неприятно усещане за провинция. Заради недостатъчно умните мерки за сигурност на критични места както преди, така и след взрева в Сарафово. Такова нехайство към безопасността на гражданите в цивилизования свят няма. Провинция сме и заради слабия отклик в душите на хората. Само дни след като бомбата остави седем трупа, продължихме да ядем, пием и почиваме, затънахме пак в локални битки и бури в чаша вода, а истинското човешко съчувствие към жертвите и близките им така и не се случи. 

Провинция сме и защото управляващите се опитват до прегракване да ни убеждават, че държат контрола над разследването, а научаваме всички важни новини около него от чуждите медии. Уви, България си е същата въпреки упоритото повтаряне на обратното.

Цените на такситата скачат, съобщава "Труд". Поскъпването на горивата ще надуе цените и на таксимитровите услуги.
 
"Ще станат 5 години, откакто не сме пипали цените, а само през тази година метанът поскъпна с 30 на сто,
така че е крайно време за актуализация на тарифите", обясняват и от браншовите организации на шофьорите в столицата. Според тях цената трябвало да стане 0.74-0.79 лв./км вместо сегашните 0.54-59 лв.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати