20 Април 2024 г. Събота

Три години затвор за Pussy Riot за "хулиганство и религиозна омраза"

2012-08-17 12:56:59
Трите момичета от руската пънк група Pussy Riot бяха осъдени на 3 години затворническа колония от общ режим заради "хулиганство, мотивирано от религиозна омраза".

Това съобщи съдията, която прие доводите на прокуратурата, която искаше точно това наказание за Надежда Толоконникова на 22 години, Мария Альохина (24) и Екатерина Самуцеви (29).

В съда те настояваха, че акцията им през февруари в катедралния храм "Христос Спасител" е била политическа и насочена срещу тогавашния премиер Владимир Путин и подкрепата за него от патриарха на Руската православна църква Кирил, а не опит за оскверняване на храма или обида на църквата и вярващите.


Присъдата прочете съдия Марина Сирова, за която и защитата, и представителите на ищците неведнъж поискаха отвод от делото.

Феминистките заедно с неустановени други лица грубо са нарушили нормите на обществено поведение, пренебрегнали са нормите за поведение и са се противопоставили по този начин на обществото, се казва в присъдата. Участничките в групата са действали, мотивирани от ненавист и вражда към вярващите, подготвили са да скрият лицата си под разноцветни маски и внимателното планиране на акцията е помогнало тя да бъде доведена до край. Хулиганките са проникнали в забранена част от храма и пренебрегвайки предупрежденията на събралите се, са продължили с грубото нарушение на обществения ред.

Според репортери пред съда се провежда най-големият несанкциониран от властите протест от много месеци насам. При произнасянето на присъдата са се разнесли скандирания "Свобода за политическите затворници!". Съгласно новия закон за провеждане на неразрешен протест всеки участник е застрашен от глоба от 9000 долара.

 

След изчитането на присъдата, съдия Сирова продължи с огласяване показанията на експертите по делото. "Докато е била на амвона, Толоконникова незабавно е включила микрофона си към апаратура със запис на предварително подготвена песен, чието съдържание от гледна точка на нормите на православната църква се явява богохулно и оскърбително за вярващите и свещенослужителите."


С цел да направят акцията си публична, да предизвикат публична реакция и да привлекат вниманието на обществото към незаконните си действия и да разпространят неуважението си не само към свещениците и хората в църквата, но и към други граждани, които не са присъствали в храма по това време, но споделят православните традиции, те, и техните неизвестни съучастници са информирали различни медии и активни блогърr за действията си, заяви още съдийката.

Показанията на потърпевшите и на свидетелите, както и други доказателства, потвърждават вината на феминистките, независимо от това ,че те отричат вината си, заключи съдийката.

Протест в петък пред посолството на Русия в Берлин.

Много световни звезди, режисьори, писатели и дори политици подкрепиха трите рускини, в деня на присъдата в цял свят имаше акции в тяхна защита. В същото време много представители на руския шоубизнес се обявиха против акцията, която смятат за хулиганска и заслужаваща наказание.


По данни на социологическия "Левада-център" мнението на почти половината руснаци (44%) е, че процесът преминава "справедливо, обективно и безпристрастно", а в честността на съда не вярват 17%.

Анкети на сайтовете на популярни медии сочат, че според участващите в тях най-справедливото наказание за Pussy Riot би било да ги накарат един месец да полагат обществено-полезен труд в храма "Христос Спасител".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати