29 Март 2024 г. Петък

И голям идиот не би цензурирал Левски и Ботев, защити се Еюп

2012-08-17 12:00:28

Пълна мъгла витае около скандалното изследване на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за стереотипите и предразсъдъците в българските учебници и помагала, което разбуни духовете в обществото след странни изводи относно Ботев, Левски и Вазов. 

Това стана ясно на специална пресконференция на новия състав на комисията. Изследването е правено по поръчка на стария състав на ведомството. 

В регистъра на договорите на Комисията за защита от дискриминация няма договор по европейския проект 
"Равенство - път към прогрес", по който е направено от независими експерти националното представително изследване“, заяви  новият председател на КЗД Ана Страшимирова.

Изследването включва 24 доклада на експерти, за определянето на които предишният деветчленен състав на КЗД не е организирал конкурс. Предният състав е провеждал заседания, от които е видно, че са обсъждани тези въпроси по изследването.

"За съжаление в архивите и деловодството на КЗД не намерихме окончателно решение, оказа се, че то е било подписано от членове на комисията, но незнайно как е изчезнало и ние не можем да го намерим. Проекторешение е изготвено и го има, но екземплярът, който е трябвало да бъде подписан, е изчезнал", заяви сегашният председател на комисията. 

Страшимирова съобщи, че изследването по проекта е от 2011 г., но едва на 4 юли 2012 г. е било публикувано на сайта на КЗД - осем дни преди избирането на новия състав на комисията. 

По думите й "на 14 август, след като този въпрос беше повдигнат от медиите, отново е направен опит да се влезе в системата и отново да се работи по изследването, качено на сайта на КЗД".

Ана Страшимирова съобщи и друг притеснителен за нея факт, че още на 19 март 2011 г. в деловодството на КЗД е било заведено писмо от МОМН, с което тогавашният й председател Кемал Еюп е бил помолен да предостави за становище аналитичен доклад по целия проект, както и да бъде организирана работна среща в МОМН на 11 юли 2011 г. До сега не знам да е имало такава среща за изследването, заяви Страшимирова. 

Тя посочи, че не я ясно как са били избрани организациите, направили изследването и попита не е ли било по правилно да бъде обявен конкурс на сайта на КЗД. Не е ясно също как са били определени отделните експерти, изготвили докладите. В архивите липсвали и гражданските договори по проекта. 

На пресконференцията присъства и бившият председател на КЗД Кемал Еюп, който е бил ръководител на изследването, а сега е член на комисията. Той не можа да съобщи какво е финансирането на проекта, по който е било осъществено изследването, както и не назова анкетираните учители и ученици от кои региони на страната са. 

"И голям идиот да е човек, не би предприел действия да санкционира такива велики поети, писатели и революционни дейци, или да цензурира тяхната дейност или литература - като Ботев, Вазов и Левски", коментира Еюп, използвайки думата „идиот“, с която бе наречен в някои медии. 

Според него скандалът с изследването за учебниците е бил започнат от издателствата. 

„Цитирани са някои пасажи от различни учебници. И там, където са цитирани, техните издатели сигурно са притеснени евентуално техните да не получат одобрение на техните учебници. Но всичко това е в правомощията на министерството на образованието”, каза още той.  

„Много са ми искали оставката. Нямам желание да подавам оставка“, отсече Еюп и добави, че сега отново би възложил подобно изследване.

 

"Много спорен е въпросът дали в българските учебници има дискриминационни текстове, не съм запознат изцяло с учебниците, някъде има, някъде няма, но има какво да се желае, по-специално в работата със самите учители", заяви Еюп. Той каза, че не се страхува от ревизия, свързана с неговия мандат като председател на КЗД.

Новият председател на комисията Ана Страшимирова обяви, че ще нареди проучването да бъде свалено от интернет-страницата на институцията.  Ще бъде направено вътрешно разследване и ако се налага, ще има наказани, при нужда -  ще бъде сезирана и прокуратурата. 

Общо 17 експерти са участвали в скандалното проучване. Еюп е взел около над 4800 лв.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати