29 Март 2024 г. Петък

Защо закъсняваме за работа

2012-08-17 10:04:59

Някои хора се събуждат сутрин преди да звънне алармата, щастливи да видят слънчевата усмивка на новия ден. Те отиват на работа подсвирквайки си и преди всички останали. Тези редки същества, популярни още и като „сутрешни хора", са напълно непонятни на останалите, чиято сутрешна програма включва паника, стрес и фрустрация.

Повечето хора принадлежат към втората група – 15% от работещите признават, че закъсняват за работа поне веднъж седмично, а процентът на хронично закъсняващите е дори по-висок.

Защо се случа това?

Може би ще се изненадате, но бутонът "snooze" не е най-големият виновник за изоставането от графика. 32% от хората отдават късното си пристигане на трафика. 17% твърдят, че не успяват да се наспят, а 7% имат проблем с пристигането на време, тъй като трябва да водят децата си по училища и детски градини. Забравянето на нещо у дома, заради което се налага да се върнат, е също сред по-популярните извинения.

За радост на всички тези закъсняващи, 43% от ръководните кадри не обръщат внимание на времето на пристигане на служителите си, стига то да не пречи на това да си свършат работата прецизно и в срок. Това, разбира се, не означава, че ги няма и другите шефове, които мислят съвсем различно и са способни дори да ви уволнят за няколко закъснения през годината.

Използвайте въображението си

27% от мениджърите са скептично настроени към извиненията на служителите си по повод неидването има на време. Оказва се че са напълно в правото си, тъй като цели 24% от тези служители предпочитат да си измислят фалшиви извинения, вместо да признаят истинските причини.

Какво означава това за вас?

Ако сте заседнали в жестоко задръстване, а минутите неумолимо изхвърчат от часовника на таблото, и сте решили, че честността не е най-добрата политика за вас в този случай, използвайте времето да измислите нещо правдоподобно и приемливо, за да оправдаете закъснението си.

1. Докато карах колелото в парка към работа, се загубих в мъглата.

2. Явявах се на кастинг за "Мюзик айдъл".

3. Бившият ми съпруг открадна колата и нямаше с какво да дойда на работа.

4. Движението по маршрута ми беше спряно заради президентски кордон.

5. Имам преходна амнезия и не можах да си спомня къде работя.

6. Бях на разпит при данъчните.

7. Опашката в кафенето беше твърде дълга.

8. Трябваше да плащам гаранцията на брат си в районното.

9. Нямах пари за гориво тази сутрин, защото заложните къщи още не бяха отворени.

10. След като се сбих с контрольори в тролея, ме арестуваха.

Не се цепете от колектива

Дори и обстоятелствата да го позволяват обаче, обичайното късно пристигане на работа не е във ваша полза нито в кариерно, нито в социално отношение. Като начало и шефът и колегите и разчитат да сте на мястото си в определен час и когато вие редовно не сте, се натрупва разочарование.

Освен това, само защото никой не ви прави забележка, не означава, че за хората, които следят такива неща, това не е важно. С хроничното си закъсняване вие внушавате една несериозност на професионалния си имидж – че кой би възложил по-отговорни задачи на човек, който не успява да се справи с простата задача да организира собственото си време?! Затова не позволявайте няколкото допълнителни минути сън да поставят под съмнение работната ви етика и да ви костват уважение, повишение, а понякога и работата.

източник: tialoto.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати