24 Април 2024 г. Сряда

Културата на пешеходците е около нулата

2012-08-17 08:27:02

"Културата на пешеходците е около нулата" - оценката е на ген. Васил Василев, който бе експерт-съветник в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. В интервю за "Новинар" той отбелязва , че Законът за движение по пътищата трябва да се променя, така че той да респектира не само водачитена моторни превозни средства, но и пешеходците. Промените в закона засягат още едни участници в движението - велосипедистите.

Сега наблюдаваме безконтролно движение на колоездачи по парковете. Колелетата се карат и от малки, и от големи без никакви правила. Но това се промени. Когато велосипедистите се движат по улицата, те трябва да знаят как да се движат, къде може да се завие и къде не. Според Василев, ако за една година два пъти те хванат да караш пил, наказанието трябва да бъде драстично. Това значи, че си системен пияница и системен нарушител. Колите на всички, които са употребили алкохол, да бъдат спирани от движение, категоричен е експертът.

"ГЕРБ ще заложи на трикове с референдума", смята Михаил Миков, депутат от БСП. В интервю за "Труд" той коментира ситуацията, при която плебисцитът за АЕЦ "Белене" ще бъде формулиран от опонентите на БСП, които са мнозинство, и цялата операция може да се окаже фиаско за социалистите.

"Има събрани подписи и всеки, който тръгне срещу волята на гражданите, ще получи рано или късно техния шамар. ГЕРБ винаги е залагала на някакви трикове, разчитайки на мнозинството в парламента.

Още по-лесно за тях би било да променят закона или да променят въобще възможността за допитване до народа, или да направят срока за свикване на референдум след пет години или след осем години.

Всякакви абсурдни решения са възможни. Въпросът е докъде ще стигне политическата наглост на днешното управление", казва Миков.

"Референдумът за АЕЦ "Белене" ще е знак, че българите не подкрепят правителството. Това в навечерието на самите избори само по себе си предвещава за тях загуба", заявява в интервю за "Сега" депутатът от БСП и бивш икономически министър Румен Овчаров. Цената на електроенергията от АЕЦ "Белене" през целия период на експлоатацията е повече от два пъти по-ниска от пазарната цена на електроенергията за целия този период от време, уверява Овчаров. Абсолютната печалба от проекта "Белене" за целия срок на експлоатация е 200 млрд. евро. Цената на електроенергията ще се увеличи драстично без "Белене". Всичко останало са манипулации, допълва той.

Над 50 000 лева са получили експертите, препоръчали чистка на текстове от Ботев и Вазов в учебниците, пише "Стандарт". Парите са осигурени от Европа за изследването на КЗД, свързано със стереотипите и предразсъдъците в учебниците. Именно то взриви форумите и социалните мрежи, след като стана ясно, че част от докладите предлагат от учебниците да бъдат махнати текстове, свързани с турското робство, защото били политически некоректни и етнически нетолерантни.

"За Ботев и идиотите", коментира "Стандарт". Докладът на КЗД, заплашващ Ботев с цензура, е скандален по всички линии. Най-дразнещото обаче е, че възмутително лесно пренебрегва най-очевидното: Ботев е литература. И когато чиновници алитерати се захванат с литература, е въпрос на време и талант за абсурди, за да втрещят нацията със слабоумните си предложения за премахване на определени пасажи от поезията му. Всъщност няма място за стряскане, че някой ще посегне на Ботев наистина. Стряскащ е начинът на мислене и притеснителният факт, че има хора, които са глупави и имат властта да упражняват глупостта си.Това е нещото, заради което типовете от КЗД заслужават уволнение - за стерилни мозъци. От желание да угодим на бюрократи убиваме символите си.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати