25 Април 2024 г. Четвъртък

Основната версия – атентаторът в Бургас е камикадзе

2012-08-17 08:02:17

„Към настоящия момент говорим за камикадзе.” Това заяви пред bTV вътрешният министър Цветан Цветанов относно хода на разследването на атентата на летището в Бургас от 18 юли.

Двете лица, за които бяха разпространени фотороботи и за които се смята, че стоят зад удара, са влезли на територията на страната от държава в Шенгенското пространство и са се подвизавали с фалшиви документи, констатира още вицепремиерът.

Друго заключение на разследващите е, че взривът не е бил в багажното отделение на автобуса.

„Атентаторът се е самовзривил,” подчерта Цветанов. Според него възможността да е бил взривен от друг участник в терористичния удар срещу автобуса с израелски туристи в Бургас остава теоретичната.

Вчера МВР публикува фоторобот на предполагаемия съучастник на извършителя. Цветан Цветанов каза, че до момента няма обаждания на граждани с информация за него.

От друга страна, портретът на смятания за атентатор самоубиец е предизвикал повече реакции в обществото. Установено е, че е имал контакти и с други хора, освен първоначално обявените при опита да наеме автомобил.

Цветан Цветанов каза още, че България разполага с оперативни резултати, които дават насока за държава и организация, евентуално стоящи зад терористичната атака в Бургас. Вътрешният министър обаче не пожела да сподели повече подробности. 

Относно друга актуална тема за българския кораб „Свети Николай“, който бе задържан край Испания с три тона кокаин, МВР шефът заяви, че собственикът и капитанът нямало как да не знаят за наркотрафика. 

„Няма задържан за подобен вид пратка, който да каже, че е виновен.” Така Цветанов коментира вчерашните изказвания на третия задържан, собственикът на „Сийборн трейд”. Бизнесменът Дойчин Дойчев, който беше арестуван в Бургас за 24 часа заяви пред журналисти, че не е уведомен официално за задържането на кораба и екипажа. 

Цветанов уточни още, че Дойчев е имал в миналото доста проблеми с други свои кораби и даде за пример потъналия "Ванеса", за който имало подозрения, че е умишлено потопен, за да се прикрие фактът, че на борда му е имало наркотици. Друг от корабите му - "Елена", пък бил задържан с контрабандни цигари. 

Евелин Банев-Брендо се е срещал с тримата задържани у нас заради натоварения кораб с кокаин, стана ясно още от думите на Цветанов. 

“Не бих казал че Евелин Банев-Брендо има някаква връзка, но в определен момент се е срещал с някои хора, които са задържани в момента”, коментира вътрешният министър. 

Тримата задържани в България са набирали екипажа. Те са съпричастни към организирането и транспорта на пратката, каза още Цветанов. 

Българските власти правят всичко необходимо по случая, но все още е рано да говорим за невинност и виновност, обясни МВР шефът във връзка с хипотезите, че много от задържаните моряци може да не са знаели какъв товар се превозва на кораба.

 

При международната спецакция бяха задържани 31 души, като 21 от тях са българи. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати