27 Април 2024 г. Събота

Задава се безконтролно и произволно строителство из паметници на културата

2012-08-16 14:45:42
Безконтролно строителство с възможност за тотален произвол в археологически старини и паметници на културата би могло да настъпи съвсем скоро. Това ще стане възможно, ако промените в закона за културното наследство, пуснати за съгласуване на сайта на Министерството на културата, станат факт.

Измененията концентрират в ръцете на министъра на културата цялата власт по разрешаване и контрол на дейности в обекти - паметници на културата, и в същото време дават възможност за свободно "адаптиране", "използване" и "приспособяване" на тези ценности без ясни критерии за изискванията към случващото се.

Днес и от Асоциацията на българските археолози възразиха остро срещу готвените промени. На практика те ще дадат възможност на група хора да правят каквото си искат и няма да има кой да ги спре или да възрази, заяви пред "Дневник" председателят на асоциацията Тотко Стоянов.

Произволът е заложен в цялостната концепция и редица от текстовете.

Според едно от измененията консервацията, реставрацията и адаптацията на културни ценности вече освен всичко друго ще включва още "използването и приспособяването на културните ценности за нуждите на обществото". Никъде не е казано как се преценяват тези нужди и какво могат да включат те. Навремето срещу подобен текст, отварящ широко вратата за всевъзможни намеси в сгради - паметници на културата, остро възразиха и от прокуратурата и след намесата им разпоредбите бяха редактирани. Сега обаче отново се прави пореден опит за прокарване на подобни изменения.

В промените сега е казано, че трябва да се пази автентичността на обектите. Но тук идва въпросът как се определя тази автентичност - нова разпоредба гласи, че това става на базата на "голямо разнообразие от източници на информация – материални, писмени, устни, метафорични". Така може да се изнамерят няколко души, които да си "спомнят", че даден обект е изглеждал по определен начин, и няма да  е нужно да се търсят снимки или други източници, а паметникът да бъде приспособен както е изгодно на инвеститора, коментират археолозите. И питат как е възможно за данни да се ползват метафорични или устни източници.

Археолозите пък "изчезват" при даване на мнение и изобщо изработването на проектите за консервация и реставрация на археологически обекти. Досега те са се изготвяли от проектанти, но при задължителното участие на лицата, получили разрешение за извършване на археологически проучвания. Сега това изискване за съгласуване с археолога, работещ на обекта, изцяло отпада.

В същото време от асоциацията на археолозите сигнализират и за редица текстове, концентриращи властта лично в министъра на културата, който на практика ще стане човекът, от чиято воля ще зависят всички намеси в археологически обекти и паметници на културата. Според археолозите на няколко места се прави опит да се заблудят хората, че ще има някакъв вид съгласуване с експерти и съветване, но на практика дори в тези съвети нещата са така написани, че ще влизат само послушни хора или такива, чиято заплата и назначение зависи от министъра.

Такива са случаите с досегашния институт за паметниците на културата и със съвета за теренни проучвания към министъра. Институтът ще бъде преобразуван в държавно предприятие, научноизследователските му функции силно се орязват, а мнението му по намеси в паметниците на културата няма да се изисква. На практика министърът еднолично ще съгласува всяка намеса, и то във всички обекти - и от национално, и от местно значение.

Той ще одобрява заданията за проектиране, плановете за опазване и управление, устройствените схеми и планове и инвестиционните проекти за всички културни ценности. Министърът ще съгласува и заданията за проектите на музейни сгради и на постоянните експозиции на музеите. Макар досега институтът за паметниците на културата да даваше становища по обектите с национално значение, а съветът за изобразителни изкуства да се произнасяше по останалите въпроси, преди министъра да вземе своето решение, сега тази процедура по търсене на експертно мнение отпада.

Министърът ще трябва да се консултира със специалисти само при инициативите и документациите за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното премахване.

Преобразуването на института за паметниците на културата в държавно предприятие също ще подчини изцяло институцията на министъра, който ще отговаря за назначенията и преназначенията след трансформацията. От асоциацията на археолозите са пресметнали, че подобна ще е ситуацията и в бъдещия съвет за теренни проучвания, където според асоциацията превес ще имат хората, близки до изпълнителната власт.

Друго изменение, срещу което се очаква остро да възразят търговците на културни ценности, е въвеждането на задължение и строга санкция, ако те не поискат идентификация на предметите, които ще продават. Продажбата на неидентифициран предмет ще се наказва с имуществена санкция  в размер от 10 000 до 15 000 лв.

Миналата година управляващите пък провокираха напрежение заради новите правила за търговията и използването на изображения на културни ценности, като поискаха всеки продавач на сувенири или пък на продукти, на опаковката на които има културна ценност, да има договор със собственика на съответния предмет или обект. Сега измененията ще облекчат този режим, като само ще трябва достъпът или използването на съответните предмети и обекти да е според изискванията на собственика или за опазването им.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати