26 Април 2024 г. Петък

Борисов за заловения кораб: Знаеше се, много неща се знаеха

2012-08-16 09:20:07

"Бягайте от кораба, защото ще ви хванем", обяви във Варна премиерът Бойко Борисов по повод задържания кораб "Свети Николай", пътувал под български флаг с почти 3 тона кокаин. 

По думите на премиера доста от моряците са от Варна, а сред задържаните има и такива от Добрич. 

"Много е трудно правосъдието да отсъди кой е забъркан и кой не е. Най-малкото ще е дълъг процес, защото става въпрос за 3 тона. Това е огромно количество за цял свят", продължи премиерът. 

Той съобщи още, че операцията по задържането на българския кораб е била съвместна между нашите и испанските власти. Тя е продължила няколко месеца. 

"Може би другата седмица Цецо ще отиде до Испания да види какво е положението. Но така или иначе кокаинът е там. Знаеше се, че ще се работи с българския кораб, много неща се знаеха“, добави Борисов.

Корабът „Св. Николай", плаващ под български флаг, бе задържан на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. Арестувани са общо 31 души, като от тях 21 са български моряци.

Плавателният съд е собственост на фирма "Сийборн", която се занимава с морски превози, корабен мениджмънт и агентиране. 

В офиса уточниха, че не са оторизирани да дават мнение, становище и изявление за медиите. Никой не потвърждава дали някой от семействата на задържаните българи вече са известени от испанската полиция за ареста. 

Според полицията в Испания дрогата е натоварена в Южна Америка и е пътувала за Галисия, където са задържани четирима испанци, познати на полицията.

Те са отговаряли за получаването на кокаина и пренасянето му до Мадрид, където група колумбийци са го разпространявали в страната и Европа. Шестимата колумбийци, свързани с известния наркокартел на Хорхе Велес, са арестувани в столицата.

Българите отговаряли за транспортирането на дрогата. Кокаинът „с висока чистота” бил скрит в трюмовете на кораба.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати