29 Март 2024 г. Петък

Раздавали по 20 лв. за мелето пред Джумая джамия

2010-08-13 01:19:17

Близо 200 мюсюлмани се биха в пловдивската Джумая джамия снощи.

Конфликтът избухнал заради спор между новото и старото ръководство. По време на боя през високоговорителите на храма се чул призив за свещена война.

Заради тежкия конфликт през целия ден днес районът около джамията беше охраняван от над 20 жандармеристи.

"По време на молитва в храма нахлуха около 100 човека, които подкрепят старото ръководство, водени от трима депутати на ДПС", разказа пред Dnes.bg шефът на новото джамийско настоятелство Ашим Асан.

По думите му те се нахвърлили върху мюсюлманите и в джамията избухнал масов бой.

"През високоговорителите те казаха „Аллах ахбар”, което означава „Аллах е велик” и призоваха за свещена война, която може да бъде между мюсюлмани и християни или срещу някоя от другите религии", твърди Асан.

Според него зад масовия бой от снощи стоят и политически мотиви. Той твърди, че до момента в джамиите в страната са правени агитации в подкрепа на ДПС.

"Няма да позволим нашите имами и духовни служители да агитират в полза на ДПС или която и да е друга партия", заяви Асан.

"Армията на Доган в джамиите се разби", твърди  ръководителят на пловдивското джамийско настоятелство.

Ашим Асан твърди още, че на всеки участник в снощното меле е платено по 20 лева от старото ръководство, а побойниците били купени в Столипиниво.

В момента е започнала ревизия на старото управление. По думите му за момента излизат обезпокоителни данни за злоупотреби, за които е сезирана прокуратурата.

"Продавани са имоти и са източвани големи суми пари. Някои от старите ръководители на джамията станаха милионери на гърба на вярващите", твърди още шефът на джамийското настоятелство в Пловдив.

Dnes.bg се опита да намери гледната точка на представителите на старото ръководство на  джамията, но през целия ден мобилните им телефони останаха изключени.

От пловдивската полиция обясниха, че засиленото полицейско присъствие в района на храма ще остане до потушаването на конфликта.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати