20 Април 2024 г. Събота

Държавата планира 60 млн. лв. помощ за птицевъди и свиневъди

2012-08-16 05:19:27

Птицевъдите и свиневъдите са на път да получат най-голямата държавна помощ, отпускана от националния бюджет за подотрасли от животновъдството. Това съобщиха от министерството на земеделието по повод намерението да бъдат отпуснати 60 млн. лв. за фермите, направили значителни инвестиции за покриването на европейските изисквания за хуманно отношение към животните.

Средствата са заложени в бюджета на земеделското министерство за тази година, но държавната помощ ще бъде отпусната след съответното разрешение (нотификация) от Европейската комисия, поясниха от ведомството.

През миналата седмица представители на двата бранша са защитавали в Брюксел необходимостта от прилагането на тази помощ, представяйки като аргументи направените от тях извънредни разходи по модернизацията на фермите.

Българската страна направи постъпки за компенсиране на тези животновъди още от края на миналата година, като първоначалните намерения бяха двата сектора да получат 50 млн. лв.

Представители на бизнеса се съмняват, че цялата държавна помощ ще бъде разпределена пропорционално на фирмите от бранша, като очакват основната част от средствата да се изплатят на големите компании, които се администрират по-лесно. Според тях и тези субсидии ще бъдат разпределени между шепа крупни производители, както директните плащания за обработваемите земи отиват в малък брой крупни арендатори.

В тази връзка животновъди настояват да се въведе по-строг подбор при разпределяне на помощите, така че новорегистрираните фирми, сателити на големите ферми, да не бъдат допуснати до субсидиране.

Според регистрите на ветеринарите птицефермите в страната са над 1 300, като специализираните ферми за отглеждане на бройлери са над 600 – твърде внушителна бройка за държава с размерите на България.

При свинефермите ситуацията е по-нормална, като стопанствата с индустриално производство за пазара, са около 90.

Въпреки неяснотите около изплащането на държавните помощи представителите на двата бранша очакват с нетърпение финансовата подкрепа от държавата. За разлика от миналата година, когато браншът не отчиташе намаление на производството, тази пролет реализираният износ е значително по-слаб, а като се добави и свитото потребление на вътрешния пазар, производителите чертаят мрачни прогнози за бъдещето си.

През миналата година от страната са били изнесени 55 хиляди тона птиче месо. В същото време е реализиран внос на 90 хил. тона, сочи статистиката.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати