Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Дек 12
Начало arrow България arrow "Не много на брой" смъртни случаи спряха прокурор да съди Фандъкова за кучетата

"Не много на брой" смъртни случаи спряха прокурор да съди Фандъкова за кучетата

  Print E-mail
2012-08-15 15:14:05
източник: dnevnik.bg

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Петър Смолички отказа да образува досъдебно производство срещу кмета на София Йорданка Фандъкова по проблема с бездомните кучета. Сигналът беше подаден на 25 юни Във връзка с проблема с бездомните кучета, разхождащи се на територията на столицата и често ставащи агресивни, нападайки хора на най-различна възраст, в това число възрастни и деца, в резултат на които нападения са причинени и няколко /не много на брой/ смъртни случаи, са предприети сериозни мерки за овладяване на съществуващият от години проблем".

Пред "Дневник" прокурорът обясни, че написаното е следствие от писмените обяснения, които е получил от директора на общинското предприятие "Екоравновесие", което отговаря за бездомните животни в столицата - Манол Нейков, от Фандъкова, както и от МВР, което също разследва случая. През пролетта кметът на София сезира СДВР за появяващи се бездомни кучета "като по калъп" в райони, където дотогава нямало.

Прокурорът отказа да уточни пред "Дневник" колко точно трябва да загинат от бездомни кучета, за да може да се започне разследване.

Смолички добави, че общинските съветници могат да обжалват пред прокурор от по-горестоящата прокуратура, чието постановление не подлежи на обжалване.

"Двама изядени от кучета, хиляди нахапани, виновни няма", написа в отворено писмо до медиите Георги Кадиев. Той критикува дадените от Фандъкова обяснения пред прокурора, че "действията й почиват изцяло върху разпоредбите на Република България". "Въпросът обаче винаги е бил на какво почиват бездействията й, не действията", смята общинският съветник от левицата.


Според прокурор Смолички за "проблема се полагат немалко усилия, но не е овладян и не може да бъде овладян светкавично". И това е така, защото "през последните две десетилетия проблемът е бил подценяван, не му е обръщано достатъчно внимание и вместо да е решен кардинално, се е задълбочил".

Веднъж прокуратурата вече беше сезирана от Фандъкова за установени злоупотреби в "Екоравновесие" от 2009 до май 2011 г. Периодът на одита обхваща управлението на Мирослав Найденов и наследника му Петър Петров.Установи се, че Фандъкова е забавила сигнала си с четири месеца - съобщила е за злоупотребите на 26 юни 2011 г., а първата преписка в прокуратурата е заведена на 3 ноември. Досега няма резултат от проверката.

От началото на 2012 г. два са смъртните случаи след нахапване от бездомните кучета - през април на проф. Ботьо Тачков в "Малинова долина" и Христо Панков през месец юни в "Редута".

Прокурорът обаче констатира, че мерки са взети според законодателството на страната, но проблемът "не може да бъде овладян светкавично". "Това е процес и по-точно дълъг процес, който не може да бъде решен с еднократен акт на кмета на Столичната община".

"Пито - платено, изяденият - изяден. Фандъкова няма нищо общо с последните две десетилетия, това е "процес, по-точно дълъг процес", взети са мерки и т.н. Обяснете всичко това на изядените и нахапани хора...", коментира пък Георги Кадиев.


От мерките, които досега бяха обещани от общината, в ход е строителството на първия етап от нов приют за 1000 бездомни кучета. Обявена е и обществена поръчка за още 1000 кучета. Цената на целия проект е за 2.6 млн. лв. Това стана възможно след промени в Наредба 41 към Закона за защита на животните, които позволиха по-облекчена процедура за постояването на приюти, което намали стойността на изграждането им.

Отделно общината организира кампания за осиновяване на изоставени кучета. В сила са облекченията, че при регистрация на домашно куче не се плаща такса за една година от 24 лева, а при кастрация - завинаги. Фандъкова предупреди и кметовете на съседните общини да спрат притока на безпризорни кучета оттам към София. Променена беше и структурата на "Екоравновесие".
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Българската православна църква чества днес църковния празник Зачатие на Света и праведна Анна, който се чества и като празник на майчинството. - - В православния календар този празник е тясно ...
  Новини Близо 60% от българите, завърнали се у нас от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната, сочи проучване на авторски колектив от икономисти на БАН и от преподаватели в УНСС, предаде ...
  Новини На 6 декември православната църква чества св. Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара-Ликия, Мала Азия (днес Турция).Още ...
  Новини През нощта и утре до обяд облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Ще е почти тихо, в низините и котловините ще е мъгливо и на места там ще преръмява. - - Около и след обяд ще ...
  Новини На 24 ноември почитаме св. великомъченица Екатерина. Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет, по времето на император Максимиан. Тя получила блестящо ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?