Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 25
Начало arrow Политика arrow Доходите ни - африкански, а ГЕРБ обеща европейски!

Доходите ни - африкански, а ГЕРБ обеща европейски!

  Print E-mail
2012-08-15 06:00:58
източник: dnes.bg

През октомври всеки пенсионер да получи 150 лева еднократна компенсация заради увеличението на цените, поискаха от БСП. 

Еднократните добавки към пенсиите щели да струват на държавата 340 млн. лв. От БСП поискаха още от 1 януари всички пенсии да бъдат увеличени с 11 на сто. 

„Министър Дянков нагло излъга, че натрупаната инфлация е 7,3 %, това не е вярно – 10,2% е общо, а за малката кошница е 11%“, изчисли червеният депутат Драгомир Стойнев. 

Според него в момента никой не знае откога точно ще се увеличат доходите на пенсионерите, а докато се вземе решение, се натрупва допълнителна инфлация. 

По думите му правителството повишава доходите единствено преди избори. 

„ сегашното ли, следващото правителство ли”, попита Стойнев.

Според БСП ситуацията с доходите у нас е притеснителна, гарантираният минимален доход няма да се промени, социалните плащания са замразени, детските надбавки ще се плащат само на родители с ниски доходи. 

„Ние в момента имаме африкански доходи – в Мароко минималната работна заплата е 240 евро. А ГЕРБ дойде и обеща европейски доходи, големи чуждестранни инвеститори.  Всеки ден се променят правилата и се прави каквото иска Бойко Борисов, кой чуждестранен инвеститор ще дойде да инвестира“, възмути се още червеният депутат и отбеляза, че нацията се топи и сме в демографска криза. 

Той посочи, че сред част от мерките за справяне със ситуацията в социалната система са увеличаване на максималния осигурителен доход, осъвременяване на пенсиите, премахване на техния таван, въвеждане на бонуси за всяка година трудов стаж, преизчисляване на старите пенсии. 

„Пари в държавата има. Проблемът е, че няма приоритети. Ако приоритет са ни доходите на хората, социалните плащания, в някои сфери могат да бъдат замразени разходите, но да се знае, че има приоритети. Самият министър Дянков, след като три години му повтаряхме, прозря, че парите, които се дават на пенсионерите, стимулират икономиката, те отново се връщат”, каза още Стойнев. 

„В период на криза правителството трябва да направи поне онова, което беше направено от предишното 
правителство“, смята и бившият социален министър Емилия Масларова. 

Тя припомни, че средната пенсия е увеличена от тройната коалиция с 82 на сто, социалната пенсия - с 68 на сто, а минималната пенсия се е е повишена двойно по времето на предходното управление. 

За три години страната ни е изгубила 420 хиляди работни места, каза Масларова. Тя добави, че около 800 хиляди българи са в по-тежка ситуация отколкото преди три години, а над 30 на сто от доходите на хората са от пенсии. 

От БСП са категорични, че всичко в държавата се движи по инерция и след правителството на ГЕРБ ще е нужен кабинет на националното спасение.

„Днес министър Найденов с доста треперещ глас обясни как цените са полудели. Министър Найденов да внимава хората да не полудеят. И Бойко Борисов да обърне внимание на това. Напълно възможно е тази зима да бъдем свидетели на социални вълнения, защото хората, както цените, могат да полудеят“, предупреди още Стойнев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?