20 Април 2024 г. Събота

Как да излъчвате професионализъм по време на интервю

2012-08-15 05:57:03

Като прясно завършил дипломант, вие прекарвате дълго време и влагате много старание в изработване на перфектната автобиография, с която да сразите работодателите на първите си интервюта. Ала на тях, ще се нуждаете от много повече от нея, за да спечелите работата в действителност.

Разполагате само с 7 секунди, за да направите първо впечатление, а то е много важно, тъй като щом веднъж интервюиращият ви лепне етикета на плах, уверен, вдъхващ доверие, арогантен и т.н., е много трудно да промените мнението му от тук нататък.

За съжаление, толкова много хора се концентрират основно върху това, което говорят и не осъзнават влиянието на вторичния разговор, който се води паралелно, а именно този на езика на тялото им.

1. Нагласете стойката си. Най бързият начин да внушите специално отношение е като заемете съответната поза, което трябва да направите преди да влезете в залата за срещи. Вдигнете глава, изпънете рамене и се изправете в целия си блясък. Така ще излъчвате увереност и компетентност още от мига, в който прекрачите прага. 


2. Понижете тембъра на гласа си.
 Когато сте нервни или развълнувани, гласът ви има тенденция да изтънява и да се покачва. Точно преди интервюто, позволете на гласа ви да се отпусне в нормалното си състояние, техника, която можете да научите при някой специалист за публично говорене. Това можете да направите като съберете устните си и издавате звука „ъм хъм, ъм хъм, ъм хъм".

3. Усмихнете се. Усмивката е покана и знак за приветствие. Тя казва за вас „Аз съм приятен и достъпен човек".

4. Осъществявайте контакт с очите. Когато гледате събеседника си в очите, вие обменяте енергия и изпращате посланието, че сте спокоен и отворен човек.

5. Повдигайте вежди. Отворете очите си малко по-широко, за да симулирате ефекта на повдигнатата вежда – универсален знак, който означава разбиране и признание.

6. Здрависайте се. Това е най-бързият и лесен начин за установяване на разбирателство, но е важно да го направите както трябва. Едно хубаво ръкостискане може да постигне същото ниво на близост като един приблизително три часов разговор.

7. Наведете се леко. Слабото навеждане напред показва, че вниманието и интересът ви са посветени на човека, с когото разговаряте. Много е важно да уважавате личното пространство на другия обаче, което означава да стоите на приблизително 2 крачки от него.

8. Поддържайте отворен езика на тялото си. Можете да скръстите ръце пред гърдите си, само ако ви е хладно или се чувствате по-добре така, но повечето интервюиращи биха интерпретирали един такъв жест като отбранителен или съпротивителен. Колкото повече от тялото ви е открито, толкова по-самоуверен изглеждате.

9. Говорете с ръце. Тъй като жестикулирането е интегрално свързано с говоренето, движението на ръцете ви, докато говорите, би могло да подсили смисъла на думите ви.

10. Облечете се подобаващо. Може и да е старомодно, но на интервю за работа ви преценяват изключително по външния вид, облеклото и нивото на поддържаност. Така че, ако искате да ви възприемат като завършеният професионалист, какъвто сте в действителност, се облечете като такъв.

източник: tialoto.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати