24 Април 2024 г. Сряда

Ботев остава в учебниците, отсече Игнатов

2012-08-15 05:49:55
Христо Ботев остава в българските учебници и при това непроменен. Това каза на извънредна пресконференция  просветният министър Сергей Игнатов. Такава е позицията на кабинета "Борисов", подчерта той. 

Спорът около Ботев набра скорост след отворено писмо от издателство „Просвета“Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми?“. Повод за него стана доклад на Комисията за защита от дискриминация, който разкритикува представянето на турците в учебниците като поробители и потисници.  

„Да редактираме ли „да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище“, запитаха от издателството.  

Според медийни публикации проблемни според комисията били и изрази, в които жената се представя само като сексуален обект и домакиня в учебниците – например изразът „,мома за женене“. 

Игнатов обяви, че е прекъснал отпуската си, за да свика спешна пресконференция, защото е възмутен от това, което се пише във Facebook, че имало проблем Ботев да се изучава в училище, както и заради некоректни писания в медиите. 

„Целият ми екип, премиерът, ако не беше зает, щеше да дойде днес и да каже, че Христо Ботев остава в българските учебници“,  коментира Игнатов. 

„Всички велики българи, създали съвременната картина на България остават в образователната ни система и в учебниците, без текстовете им да бъдат променяни,  независимо от появата на някакви идеи за политическа  коректност", отсече министърът. 

Ще се намери ли някой смел, дори учен, да подмени текстовете на Ботев, за да звучат по-добре днес на български език, запита той. 

Дори и  да има затруднения при възприемането на текстовете, българските ученици трябва да изучават кои са създателите на съвременната трета българска държава, посочи министърът. 

Той е убеден, че никой от следващите правителства няма да посегне на тези наши светини. 

Ако ги нямаше дейците на  Възраждането, нямаше да има съвременна България с всичко, с  което можем да се гордеем, продължи Игнатов. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати