25 Април 2024 г. Четвъртък

Добри 6 месеца за икономиката ни отчете НСИ

2012-08-14 13:07:44

В услуга на финансовия министър Симеон Дянков, броени минути преди извънредната му пресконференция, Националният статистически институт обяви, че през второто тримесечие на 2012 г. БВП нараства с 0.5% спрямо същото тримесечие на предходната година и с 0.2% спрямо първото тримесечие на 2012 година.

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2012 г. БВП в номинално изражение достига 19 077 млн. лева, а реализираната добавена стойност е 16 438 млн. лв., като най-голям дял формира секторът на услугите (59.8%), следван от индустриалния  (35.0%). 
За съжаление приносът на аграрния сектор, който получава най-много субсидии, е само 5.2% от БВП
, пише money.bg.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (79.5%), което в стойностно изражение възлиза на 15 170 млн. лева. 
През второто тримесечие на 2012 г. бруто капиталообразуването в основен капитал е 4 418 млн. лв. и заема 23.2% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Тези данни сочат в същото време, че не производителността е причина за добрите показатели, а потреблението на услуги и вносът, многократно надхвърлящ износа.

На тримесечна база нарастването на БВП през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината е с 0.2%, като за същия период брутната добавена стойност се увеличава с 0.5%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2012 г. основен принос за регистрирания икономически растеж имат  крайното потребление и бруто капиталообразуването в основен капитал - съответно 1.9 и 1.5%. Износът на стоки и услуги през второто тримесечие се увеличава с 2.4% спрямо предходното тримесечие, а вносът на стоки и услуги - с 5.9%. Това показва, че и през второто тримесечие се затвърждава тенденцията за нарастване на търговския дефицит.

На годишна база през второто тримесечие на 2012 г. БВП нараства с 0.5%  спрямо същото тримесечие на предходната година, същевременно брутната добавена стойност намалява с 0.4%. Увеличение е регистрирано в аграрния и индустриалния сектор съответно със 7.2 и 1.8%. Секторът на услугите, който заема най-голям относителен дял в добавената стойност, има отрицателен принос и отчита намаление с 1.0% през разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване е регистриран положителен икономически растеж на крайното потребление с 2.7% в сравнение със същия период на предходната година. Бруто капиталообразуването в основен капитал отчита спад спрямо второто тримесечие на предходната година с 2.1%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 2.8%, а вносът на стоки и услуги - с 6.9%.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати