24 Април 2024 г. Сряда

Премахването на картела ГЕРБ първа цел за Кунева

2012-08-14 11:58:23
“Замразяването” на цените на основни хранителни продукти е циничен социален експеримент с тежки последици за всички български граждани. Това се посочва в декларация на Движение “България на гражданите”, която беше оповестена на пресконференция във вторник. 

От Движението очакват последиците от действията на изпълнителната власт да доведат до фалити на малки и средни земеделски стопани, преработватели и семейни магазини, ново увеличаване на безработицата, нов скок на цените, недостиг на български продукти, спад на качеството на храните и не на последно място - до ново задълбочаване на бедността в страната.

  “Целта на правителството е да смаже малките и средните производители и търговци, защото те са естествената защита срещу диктата на монополите и своеволията с цените”, се казва още в декларацията, като се подчертава, че това е системната политика на управлението на премиера Бойко Борисов.

 От Движението припомниха, че пропагандните замразявания на цените от страна на кабинета впоследствие винаги водят до поскъпване на стоките. 

“Правителството обслужи монополните интереси на “Лукойл”, а гражданите платиха “замразяването” на цените на горивата с 13% поскъпване за по-малко от година. Поскъпването на яйцата през пролетта пак беше в услуга на фирмите от близкия на Борисов картел. И пак хората платиха цената. Същият е ефектът от “замразяването” на цените на тока и газта. Резултатът от тази политика ще са непоносимо високи цени на храните през зимата”, се посочва още в декларацията.

 “Това е резултатът от управлението на картела ГЕРБ. Премахването на този картел е първа точка от антикризисната програма на „България на гражданите”, изтъкна Даниел Митов, член на Националния съвет на “Движение България на гражданите”. 
 
На въпрос дали “замразяването” на цените се прави от некомпетентност на правителството, той посочи, че напротив - става въпрос за целенасочено унищожаване на малките и средните предприятия. 

“Това не е некомпетентност, това е компетентно унищожаване на българската икономика за сметка на картела”, подчерта Митов и обясни, че “от замразяването могат да оцелеят само най-силните и най-големите, но ще загинат малките - единствените, които защитават пазара от монополистите”. 

“Под маската „да се справим със спекулантите“ правителството се превръща в най-големия спекулант”, коментира още Даниел Митов. 

 Бисер Манолов, координатор на групата по финанси към “Движение България на гражданите”, каза, че “замразяването” на цените е форма на пазарен диктат. 

“Как си представяте австрийска или германска верига супермаркети да обясни на централата си, че изпълнява социална политика по молба на правителството?. Това означава, че тези вериги ще намерят начин да бъдат компенсирани”, коментира Манолов. 

По думите му действията на правителството са  публично признание за липсата на пазарни механизми в страната. Той коментира, че не цените, а ниските доходи са основният проблем на българите.

Манолов цитира данни, според които хората все повече харчат спестяванията си. Ако през първото тримесечие на 2011 г. са харчили по 43 лв. от спестяванията си, то тази година хората теглят по 92 лв. от заделените си пари. 

“Хората харчат белите си пари за черни дни. Това означава, че черните дни са дошли”, посочи още финансистът.

Манолов коментира и обявеното от министъра на финансите Симеон Дянков увеличение на пенсиите с над 7,3% на сто. По думите му е пропагандно да се говори, че увеличението ще компенсира инфлацията, която не е както правителството твърди - 7,6 на сто, а цели 10,2%.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати