25 Април 2024 г. Четвъртък

Денис Ершов обвинен за злоупотреби за 1 млн. лв. в "Петрол"

2012-08-14 11:29:18

На  бизнесмена Денис Ершов е повдигнато обвинение за злоупотреби в размер на 1 млн. лв. в "Петрол", съобщи той пред журналисти, след като беше привикан в столичното следствие. 

Ершов е пуснат на свобода срещу гаранция от половин милион лв. 

По-рано днес той беше конвоиран  до столичното следствие, след като снощи беше задържан на летището в Бургас. 

Бившият собственик на "Петрол" е бил доведен принудително във връзка с досъдебно производство за злоупотреби в "Петрол". 

На влизане в столичното следствие Ершов заяви само, че не знае защо е тук. 

На руски език той допълни, че не знае за какво го издирват разследващите. Той беше доведен с джип и придружен от двама служители на съдебна охрана.

В сградата на следствието Ершов влезе с куфар, като в колата, с която беше доведен, имаше и негов сак. 

Бизнесменът беше задържан вчера на летището в Бургас, когато се е връщал от чужбина, след като предишния ден той е напуснал безпроблемно страната. 

 „Г-н Ершов никога не се е укривал от съдебните власти. Последните четири месеца той беше със здравословни проблеми, за което бе хоспитализиран в болница "Токуда". Това е досъдебно производство, което се води пред следствения отдел на Софийска градска прокуратура по повод сигнал за злоупотреби в "Петрол"“, съобщи защитникът му Анна Павлова. 

Първата призовка към Ершов е била изпратена през май, а от април той се е намирал в болница "Токуда", където се е лекувал. 

След като е получена първата и още пет-шест призовки след нея, Попова е информирала редовно прокуратурата за това къде се намира бизнесменът. Освен това и експертите констатирали недоброто здраве на Ершов, като са го посетили непосредствено след извършена операция. 

На 28 юни той е бил призован от съдебна охрана в Гранд Хотел Поморие, където е бил на рехабилитация след операцията. 

Ден по-късно на 29 юни бизнесменът вече е обявен за национално издирване и му е забранено да напуска страната. Последното ограничение обаче е било отменено преди дни. 

Тя беше категорична, че Денис Ершов не е призован в качеството си на обвиняем.

През юни бившият президент на руската република Калмикия и настоящ ръководител на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов закупи 52.5% от българския доставчик на горива "Петрол Холдинг” от руските бизнесмени Денис Ершов и Александър Мелников, които притежаваха съответно 47.5% и 5% от "Петрол". Останалият дял принадлежи на Митко Събев, с когото Ершов и Мелников се съдят от години. 

През 2000 г. тогавашният директор на Националната служба „Сигурност” ген. Атанас Атанасов издаде заповед, с която на Ершов бе наложена административна мярка „отказ за влизане в страната” за срок от 10 години. С него същото наказание получиха израелският бизнесмен Майкъл Чорни и още трима руски граждани. Мотивът на службата бе, че представляват заплаха за националната сигурност.

Четири години по-късно Софийски градски съд, а след това и Върховният административен постановиха, че забранителната заповед срещу Ершов е нищожна.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати