26 Април 2024 г. Петък

България завърши най-слабите си олимпийски игри от Хелзинки 1952

2012-08-13 14:29:41

Българският отбор постигна най-слабото си участие в олимпийски игри от 60 години насам. Националните състезатели спечелиха един сребърен и един бронзов медал благодарение на Станка Златева в борбата и на Тервел Пулев в бокса и завършиха на 63-ото място в класирането по медали в Лондон.

 

България си тръгва без златен медал от олимпийски игри за първи път от Хелзинки 1952. Тогава боксьорът Борис Николов донесе първото олимпийски отличие на страната. Преди 60 години в игрите участваха 63-ма български спортисти в осем дисциплини, а в Лондон бяха също точно 63-ма, но в 16 спорта.

 

Министър-председателят Бойко Борисов вече даде висока оценка за представянето на състезателите. "Въпреки всичко аз лично съм много доволен от представянето на българските отбори. Във всяка дисциплина почти - ако загубвахме, беше или заради късмет, или малко не ни достигаше. Което показва, че методиката, подготовката, усилията, които са положили хората, са много големи", каза Борисов.

 

Добрият пример

 

Станка Златева спечели сребърен медал в категория до 72 кг, като загуби във финала от 21-годишната рускиня Наталия Воробьова. Боксьорът Тервел Пулев заслужи бронза в категория до 91 кг, като в полуфиналите отстъпи пред бъдещия шампион Олександър Усик с 5:21 точки.

 

 

Натоварената с големи надежди и очаквания Златева дори остана разочарована от себе си. "Това е голям позор, но връщане назад няма и трябва да си носим кръста. Печеля медал, но не знам какво да ви кажа наистина. Пак направих грешка, имаше подценяване, не бях концентрирана на 100 процента и точно когато не трябва, губя срещата. Това е, сама съм си виновна. Радвам се, че поне имам някакъв медал", каза Златева веднага след схватката си във финала.

 

"Доволен съм, защото печеля медал. Съжалявам само, че не успях да стигна финал. Борех се да го достигна, но не успях. Дадох всичко от себе си. Играх колкото мога, но за толкова ми стигнаха силите", заяви боксьорът Пулев.

 

Волейболистите също заслужават поздравления, тъй като станаха четвърти. Те играха полуфинал за първи път от Москва 1980. Отборът постигна убедителни победи срещу Полша, Италия и Германия, но загуби от Русия мача за влизане във финала, а след това и от "скуадра адзура" в мача за бронза.

 

Големият гимнастик Йордан Йовчев не само че влезе във финала на халки, но и стана седми. Той призна, че дори е имал възможност да се доближи още повече до медалите. Дори така той спечели благодарността и любовта на българските почитатели на спорта.

 

Близо до върха

 

Антоанета Бонева беше много близо до влизане във финала на 10 м въздушен пистолет. Тя и Мария Гроздева бяха на косъм от влизане сред най-добрите на 50 м пистолет.

 

Гребецът Мирослав Кирчев остана само на 0,049 сек. от финала на 1000 м едноместен каяк и завърши 11-и.

 

Въпреки проблемите в управлението на федерацията по вдигане на тежести Милка Манева се нареди пета, а същото направи и Иван Марков. И двамата останаха много близо до медалите.

 

Ансамбълът по художествена гимнастика беше трети след първото си съчетание, но допусна грешка във второто и трябваше да се примири с шестото място. В индивидуалния многобой Силвия Митева завърши осма.

 

Тенисистите Цветана Пиронкова и Григор Димитров спечелиха първите си мачове, но отпаднаха във втория кръг. Постижението на хасковлията е историческо, тъй като е първата победа на българин на олимпийски игри.

 

Боксът заслужава похвали не само заради медала на Пулев, а и заради добрите резултати на Детелин Далаклиев и Александър Александров, които стигнаха четвъртфиналите.

 

Нина Рангелова подобри националния рекорд в плуването и в трите дисциплини, в които се състезава. Екатерина Аврамова обаче не се доближи дори до собствените си най-добри резултати. Петър Стойчев зае деветото място на 10 км в открити води. Въпреки че отстъпи с три позиции спрямо Пекин 2008, класирането му е добро.

 

Новите имена

 

В нетрадиционната за България дисциплина уиндсърф RX-S Ирина Константинова стана 22-а, а Йоан Колев - 26-и, което може да се приеме за прилично класиране.

 

Във фехтовката Маргарита Чомакова отпадна още в дебюта си на олимпийски игри. Също на 1/32-финалите приключи и Явор Христов в стрелбата с лък.

 

Колоездачът Данаил Петров се представи много силно в общия старт. 34-годишният състезател на "Каха Рурал" завърши заедно с основната група, в която бяха големият фаворит Марк Кавендиш, победителят в "Тур дьо Франс" Брадли Уигинс, световните шампиони Кадел Еванс и Том Бонен и др.

 

Спортовете, които разочароваха

 

Борбата и леката атлетика са спортовете, в които българите по традиция очакват много. Тук имаше само две изключения - отличното представяне на Златева, както и добрите бягания на Ивет Лалова. След спечелването на европейската титла на 100 метра българската спринтьорка остана извън финалите на 100 и 200 м в Лондон в невероятната конкуренция на състезателките от Ямайка и САЩ.

 

Класиците в борбата останаха без медал за първи път от Атланта 1996, а същото "постижение" записаха и свободняците.

 

В атлетиката най-високите надежди бяха за Ваня Стамболова на 400 м с препятствия. Състезателката на Георги Димитров допусна грешка и се нарани след препъване в първото препятствие.

 

Останалите атлети показаха, че златният медал на Тереза Маринова от Сидни 2000 е колкото близо, толкова и далеч.Източник dnes.bg

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати