Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Дек 15
Начало arrow Икономика arrow Инфлацията с рязък ръст през юли заради новите цени на тока

Инфлацията с рязък ръст през юли заради новите цени на тока

  Print E-mail
2012-08-13 14:15:20
източник: dnes.bg

Новите цени на тока, които влязоха от 1 юли, вече започват да напомпват инфлацията. Това се вижда от публикуваните днес от НСИ данни.

През месеца е отчетено поскъпване на живота с 3,1% на годишна база, което е двойно повече спрямо измерените месец по-рано 1,6 на сто. Спрямо юни потребителските цени са се вдигнали с 1,5 на сто, след като през предходния месец имаше дефлация от 1 на сто.

В основата на повишената инфлация е новата цена на тока. Отражението на решението за поскъпването на тока с 10% от 1 юли се вижда ясно в данните.

През юли спрямо същия месец на 2011 година най-силно са се повишили разходите за жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива. Скокът в цените е 10,2%. Именно в тази група попадат и цените на тока.

НСИ отчита и силно поскъпване на образователните услуги – с 6,1%, както и на транспорта – с 3,6%.

Като цяло цените на хранителните продукти са нараснали с 2,4% на годишна база, тези на нехранителните – с 1,4%, при общественото хранене има повишение от 2,6%, а при услугите – 6%.

През юли на месечна база разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива са скочили с 8,6%. Втори по поскъпване са транспортните услуги – 4,9 на сто, а трети – образователните с 2,4 на сто.

Новата цена на тока удря силно и по най-бедните потребители. Инфлацията за тях се измерва с така наречената малка потребителска кошница. Чрез нея статистиката измерва инфлацията за 20-те процента домакинства с най-ниски доходи.

Данните показват, че на месечна база цените на хранителните и нехранителни продукти нарастват минимално – съответно с 0,6 и 0,1 на сто. При услугите обаче, където попадат именно цените на електричеството и горивата, увеличението е с 8,4 на сто.

Това вероятно ще донесе значителни проблеми за домакинствата с най-нисък доход, тъй като според методологията на НСИ над 20% от малката кошница се пада именно на групата „услуги“.

По методологията на Евростат (хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ) инфлацията в България е 1,1 на сто на месечна база и 2,4 на сто на годишна база.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?