25 Април 2024 г. Четвъртък

Инфлацията с рязък ръст през юли заради новите цени на тока

2012-08-13 14:15:20

Новите цени на тока, които влязоха от 1 юли, вече започват да напомпват инфлацията. Това се вижда от публикуваните днес от НСИ данни.

През месеца е отчетено поскъпване на живота с 3,1% на годишна база, което е двойно повече спрямо измерените месец по-рано 1,6 на сто. Спрямо юни потребителските цени са се вдигнали с 1,5 на сто, след като през предходния месец имаше дефлация от 1 на сто.

В основата на повишената инфлация е новата цена на тока. Отражението на решението за поскъпването на тока с 10% от 1 юли се вижда ясно в данните.

През юли спрямо същия месец на 2011 година най-силно са се повишили разходите за жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива. Скокът в цените е 10,2%. Именно в тази група попадат и цените на тока.

НСИ отчита и силно поскъпване на образователните услуги – с 6,1%, както и на транспорта – с 3,6%.

Като цяло цените на хранителните продукти са нараснали с 2,4% на годишна база, тези на нехранителните – с 1,4%, при общественото хранене има повишение от 2,6%, а при услугите – 6%.

През юли на месечна база разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива са скочили с 8,6%. Втори по поскъпване са транспортните услуги – 4,9 на сто, а трети – образователните с 2,4 на сто.

Новата цена на тока удря силно и по най-бедните потребители. Инфлацията за тях се измерва с така наречената малка потребителска кошница. Чрез нея статистиката измерва инфлацията за 20-те процента домакинства с най-ниски доходи.

Данните показват, че на месечна база цените на хранителните и нехранителни продукти нарастват минимално – съответно с 0,6 и 0,1 на сто. При услугите обаче, където попадат именно цените на електричеството и горивата, увеличението е с 8,4 на сто.

Това вероятно ще донесе значителни проблеми за домакинствата с най-нисък доход, тъй като според методологията на НСИ над 20% от малката кошница се пада именно на групата „услуги“.

По методологията на Евростат (хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ) инфлацията в България е 1,1 на сто на месечна база и 2,4 на сто на годишна база.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати