25 Април 2024 г. Четвъртък

Дянков рече: Идва време за увеличението на доходите

2012-08-13 14:12:03

Ръст на пенсиите с повече от 7.3% и на Брутния вътрешен продукт с 1.8 на сто през 2013 година обеща във Варна министърът на финансите Симеон Дянков. 

"Средната инфлация в България е 7.3%, откакто ние сме на власт, а инфлацията на така наречената малка потребителска кошница  е около 7.6 на сто. Пенсиите смятаме да ги вдигнем и с малко повече и от малката, и от голямата инфлационна кошница, т.е хората ще са много по-добре от гледна точка на пари, отколкото са били юли 2009“, обясни той. 

По негови думи вече три години правителството на ГЕРБ води стриктна бюджетна дисциплина, за да може България да бъде различна от останалите европейски страни, където правителствата намаляват пенсиите и заплатите. 

"Вече идва времето на увеличението им. Все още не сме решили по какъв начин ще ги вдигаме  - дали еднакво за всички или с така нареченото прогресивно увеличаване, където за по-бедните процентът ще е по-висок", призна финансовият министър.

Той уточни още, че бюджетните заплати вече са увеличени от първи август. До седмица обаче ще стане ясно точно къде с колко, за да спрат спекулациите. 

"Говори се, че старши експерти в министерства получават 800-900 лева, няма такова нещо. Държа да подчертая обаче, че началниците на отдели и директорите взимат 1300-1800“, каза Дянков. 

В отговор на въпрос дали се очаква вдигане на акцизите и данъците, той беше категоричен, че те ще останат непроменени през 2013 г. 

Финансовият министър обяви още, че интересът на големи инвеститори към България нараства постоянно. Към края на годината пък се очаква две  много големи световни фирми да преместят изцяло производството си у нас. 

Той обаче запази в тайна кои са те, докато намеренията им не станат факт. 

По повод идеята за повишението на парите за майчинство финансовият министър беше категоричен, че това няма да се случи.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати