20 Април 2024 г. Събота

Метрото ни струва по-малко от изхарченото по „Белене“

2012-08-13 14:06:20

Цялото метро с подземните паркинги и булевардите отгоре струва около 1 млрд. лева, което е по-евтино от изхарченото за АЕЦ "Белене". 

Това изчисли премиерът Бойко Борисов в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Да сравняват хората и да преценяват кое е редно да се прави и кое – не“, заяви Борисов.

Той провери реконструирания булевард "Черни връх" и новоизградените станции на метрото. Официалното откриване на новите станции от "Надежда" до "Черни връх" ще бъде на 31 август. 

Булевардът е цялостно обновен от бул."България" до бул."Никола Вапцаров", с нова пътна настилка, тротоари и осветление. 

„Бул. „Черни връх” го кърпехме през ден, трамваите го разбиваха и беше нещо отвратително. Досега цялата инфраструктура под него, канализация, осветление, всичко, което трябваше да се отремонтира, е отремонтирано“, един прекрасен булевард“, похвали се Борисов. 

По думите му за гражданите, които идват от жилищните комплекси в полите на Витоша, има изграден паркинг с капацитет около 620 автомобила, така че да могат да ги оставят и с метрото да стигнат за пет минути до НДК и за седем минути до хотел "Шератон". 

Тези, които идват от "Надежда" с метрото, на седмата минута са на площад "Света Неделя", а на дванайстата - до бул. "Черни връх", посочи премиерът.

„Метрото ще спести тонове бензин, задръствания и паркоместа в центъра на града. Тази мечта, която имаха софиянци, след 17 дни ще бъде факт“, отбеляза министър-председателят. 

В понеделник майсторите си тръгват и всичко трябва да е приключило, нареди Борисов и съобщи, че на 31 август новият участък ще бъде пуснат в присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

Премиерът пропътува разстоянието от метростанция "Европейски съюз", до станция "Национален дворец на културата" и накрая до последна спирка на метрото на бул. "Джеймс Баучер".

Премиерът Бойко Борисов ще настоява пред Барозу спестените от изграждането на метрото европейски пари да бъдат вложени в ново строителство.

Предвижда се първият лъч на метрото да продължи от Интер Експо Център до летище „София“, а вторият да бъде удължен с още една станция след булевард ”Джеймс Баучер”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати