Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Август 20
Начало arrow България arrow Метрото ни струва по-малко от изхарченото по „Белене“

Метрото ни струва по-малко от изхарченото по „Белене“

  Print E-mail
2012-08-13 14:06:20
източник: dnes.bg

Цялото метро с подземните паркинги и булевардите отгоре струва около 1 млрд. лева, което е по-евтино от изхарченото за АЕЦ "Белене". 

Това изчисли премиерът Бойко Борисов в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Да сравняват хората и да преценяват кое е редно да се прави и кое – не“, заяви Борисов.

Той провери реконструирания булевард "Черни връх" и новоизградените станции на метрото. Официалното откриване на новите станции от "Надежда" до "Черни връх" ще бъде на 31 август. 

Булевардът е цялостно обновен от бул."България" до бул."Никола Вапцаров", с нова пътна настилка, тротоари и осветление. 

„Бул. „Черни връх” го кърпехме през ден, трамваите го разбиваха и беше нещо отвратително. Досега цялата инфраструктура под него, канализация, осветление, всичко, което трябваше да се отремонтира, е отремонтирано“, един прекрасен булевард“, похвали се Борисов. 

По думите му за гражданите, които идват от жилищните комплекси в полите на Витоша, има изграден паркинг с капацитет около 620 автомобила, така че да могат да ги оставят и с метрото да стигнат за пет минути до НДК и за седем минути до хотел "Шератон". 

Тези, които идват от "Надежда" с метрото, на седмата минута са на площад "Света Неделя", а на дванайстата - до бул. "Черни връх", посочи премиерът.

„Метрото ще спести тонове бензин, задръствания и паркоместа в центъра на града. Тази мечта, която имаха софиянци, след 17 дни ще бъде факт“, отбеляза министър-председателят. 

В понеделник майсторите си тръгват и всичко трябва да е приключило, нареди Борисов и съобщи, че на 31 август новият участък ще бъде пуснат в присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

Премиерът пропътува разстоянието от метростанция "Европейски съюз", до станция "Национален дворец на културата" и накрая до последна спирка на метрото на бул. "Джеймс Баучер".

Премиерът Бойко Борисов ще настоява пред Барозу спестените от изграждането на метрото европейски пари да бъдат вложени в ново строителство.

Предвижда се първият лъч на метрото да продължи от Интер Експо Център до летище „София“, а вторият да бъде удължен с още една станция след булевард ”Джеймс Баучер”.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първите векове на християнството.Според народните вярвания, с идването на празника небето се ...
  Новини Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за ...
  Новини Богородични заговезни са днес. От утре започва поста в чест на Св. Богородица. Днес се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в ...
  Новини Парламентът забрани шума в населените места от 23 часа до 8 часа сутринта. Депутатите одобриха на първо четене предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума. - - Новите текстове ...
  Новини Днешният петък, 13 юли, ще е слънчев, на много места дъждовен и горещ до 34 градуса. Това прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН, цитирани от "Фокус". - - Преди обяд ще бъде слънчево, а ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?