Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 17
Начало arrow България arrow Метрото ни струва по-малко от изхарченото по „Белене“

Метрото ни струва по-малко от изхарченото по „Белене“

  Print E-mail
2012-08-13 14:06:20
източник: dnes.bg

Цялото метро с подземните паркинги и булевардите отгоре струва около 1 млрд. лева, което е по-евтино от изхарченото за АЕЦ "Белене". 

Това изчисли премиерът Бойко Борисов в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова.

„Да сравняват хората и да преценяват кое е редно да се прави и кое – не“, заяви Борисов.

Той провери реконструирания булевард "Черни връх" и новоизградените станции на метрото. Официалното откриване на новите станции от "Надежда" до "Черни връх" ще бъде на 31 август. 

Булевардът е цялостно обновен от бул."България" до бул."Никола Вапцаров", с нова пътна настилка, тротоари и осветление. 

„Бул. „Черни връх” го кърпехме през ден, трамваите го разбиваха и беше нещо отвратително. Досега цялата инфраструктура под него, канализация, осветление, всичко, което трябваше да се отремонтира, е отремонтирано“, един прекрасен булевард“, похвали се Борисов. 

По думите му за гражданите, които идват от жилищните комплекси в полите на Витоша, има изграден паркинг с капацитет около 620 автомобила, така че да могат да ги оставят и с метрото да стигнат за пет минути до НДК и за седем минути до хотел "Шератон". 

Тези, които идват от "Надежда" с метрото, на седмата минута са на площад "Света Неделя", а на дванайстата - до бул. "Черни връх", посочи премиерът.

„Метрото ще спести тонове бензин, задръствания и паркоместа в центъра на града. Тази мечта, която имаха софиянци, след 17 дни ще бъде факт“, отбеляза министър-председателят. 

В понеделник майсторите си тръгват и всичко трябва да е приключило, нареди Борисов и съобщи, че на 31 август новият участък ще бъде пуснат в присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

Премиерът пропътува разстоянието от метростанция "Европейски съюз", до станция "Национален дворец на културата" и накрая до последна спирка на метрото на бул. "Джеймс Баучер".

Премиерът Бойко Борисов ще настоява пред Барозу спестените от изграждането на метрото европейски пари да бъдат вложени в ново строителство.

Предвижда се първият лъч на метрото да продължи от Интер Експо Център до летище „София“, а вторият да бъде удължен с още една станция след булевард ”Джеймс Баучер”.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?