20 Април 2024 г. Събота

Българинът вече мисли топлото за зимата

2012-08-13 04:44:48

Треска тресе топлофицираните българи в разгара на лятото, съобщава на своето чело „Монитор”. Въпреки активния отпускарски сезон и липсата на топла вода, блоковете вързани към топлофикациите масово свикват общи събрания за подмяна на топломерите в апартаментите.

112 лева на месец ще гълта тази зима камината, прогнозира на първа страница "Телеграф". По време на предстоящия отоплителен сезон греенето на дърва ще излиза с 12 процента или 60 лева повече от предходната. Това прави общо 560 лева за петте най-студени месеци на годината. Причината е, че кубик цепеници вече върви по 80-90 лева. Въпреки това топлотона дърва продължава да е най-изгодно за потребителите.

Според темата на "24 часа" полицаи масово спират коли без причина. Униформените се чудят за какво да се хванат, това е тормоз, оплакват се потърпевши.

Без страх от Бога и закона пък свещеници прибират до 10 пъти по-високи такси, за да извършват църковните ритуали в големите градове в страната. Това се прави въпреки строго фиксираните тарифи, подписани лично от патриарх Максим, алармира на първа страница "Преса". Цената на кръщенето например достигала до 170 лв. вместо фиксираните 30 лв.

За измамите по българското Черноморие разказва пред "Телеграф" Емилия Елчинова от Комисията за защита на потребителите. По думите й миналата година сигналите и жалбите ,подадени във временните приемни на комисията по морето, са били общо 285. "Възможно е тази година те да са по-малко, тъй като сезонът започна по-късно. През миналите години през май имаше туристи, а тази година този месец беше много студен", припомня Елчинова.

България изпрати най-слабата си олимпиада от 60 години насам. Това е равносметката след игрите в Лондон. "За последната година направихме повече, отколко за предишните 22", твърдяха често премиерът Бойко Борисов и спортният министър Свилен Нейков преди началото на олимпиадата в Лондон, пише "Капитал Daily". 
Игрите в английската столица през 2012 г. обаче белязаха най-слабото представяне на България от 60 години насам, а тези думи след края на най-големия спортен форум звучат най-малкото нелепо. Спортистите в Лондон спечелиха само един сребърен и един бронзов медал и завършиха на 63-то място в крайното класиране.

"В Лондон нямаше отбор, който да не можем да победим", заявява в интервю за "Капитал Daily" Любо Ганев, водач на волейболната делегация на олимпиадата. "Съжалявам, че не можахме да спечелим, защото момчетата заслужаваха медал. Имахме сили, но не стана така, както искахме", разказва Ганев. По думите му 
момчета от българския волейболен отбор са били много амбицирани.

"Повярваха в себе си, и то заслужено, защото това, което показаха и като мислене, и като игра, мога само да им сваля шапка. Цяла България трябва да им свали шапка", призовава още Ганев.

"Случиха ни се много повече загуби, отколкото очаквахме", обобщава пред "Труд" Стефка Костадинова, председател на БОК. По думите й представянето на олимпиадата е отражение на работата на всички нива в българския спорт. За да тръгне нагоре родният спорт трябва да се спре с практиката на глобално финансиране на безброй спортове.

"Държавата от две години започна да действа постепенно в тази посока, но идва времето за още генерални и бързи действия. Защото се вижда, че обществото не приема и не оправдава парите за едно участие на олимпиада, и то във времето на финансова криза. Говоря за състезателите след двайсето място. Твърде скъпо излизат подобни екскурзии, колкото и да е романтичен принципът на Кубертен за участието", смята Костадинова.

"Бензинът чупи нов рекорд" е акцентното заглавие за "Труд". Най-масовият тип - А95 поскъпна до безпрецедентните 2,71 лв. за литър в неделя. Рекордната цена бе обявена от гръцката верига "Еко Петролиум". От други вериги прогнозират, че при тях също ще има промени от днес.

Изследване на Института за пазарна икономика показва, че хлябът е поскъпнал повече от брашното през последните години, а фирмите по веригата до магазина смаляват печалбите си, за да го удържат на поносима цена. "Преса" се включва по темата с информацията, че месото и млякото ще поскъпнат до 30 процента в магазините. Причината е високата цена на фуражите.

"Труд" цитира тревожна статистика, според която кризата, орязаният семеен бюджет и безработицата за втора поредна година са стопили раждаемостта у нас с близо 5000 бебета. През миналата година броят на новородените е бил 71 402, а през 2010-а - 76 105. В същото време абортите бавно се увеличават.

Социалният експерт Иван Нейков изтъква пред „Сега” необходимостта да се вдига още не само стажът, но и възрастта за пенсия за жените. "Трябва да има един и същ механизъм за излизане в пенсия за мъжете и за жените. Различните условия,  които водят до различен осигурителен принос, означават и по-ниски пенсии, затова се смятат за дискриминация. Съчетано с по-продължителния живот на жените и феминизирането на нископлатените професии това е почти сигурен паспорт към бедността", аргументира се Нейков.

БДЖ губи 7 млн. лв. годишно от гратисчии и кражби на гориво, твърди в интервю за "Новинар" Владимир Владимиров, председател на съвета на директорите на "Холдинг БДЖ". По думите му това са постоянни явления. "С всички действия, които бяха предприети в "Товарни превози", кражбите на гориво са силно ограничени, но 
все още не са премахнати напълно", уточнява Владимиров. 

"Българската политика е в пълен синхрон с тази, водена от Евросъюза, затова ние си позволяваме да казваме, че и останалите трябва да се стремят към постигането на такъв синхрон от политиките". Това заявява в интервю за "Монитор" евродепутатът  Андрей Ковачев.

Големият европейски проблем, предизвикателството в момента е спазването на общите правила. Приемат се пакети с правила, представителите на държавите ги одобряват и след това на места не ги спазват. Това е голямата драма на Европейския съюз. За щастие България стриктно се придържа към приетите норми и мерки, не злоупотребяваме със солидарността, която е основната ценност", казва още Ковачев.

В бивш магазин ще се развеждат столичани. Магистратите от брачната колегия на Районния съд по неволя ще сменят работните си места, извежда под глава "Стандарт".

Сградата на бул. "Драган Цанков" 6 се нуждае от спешен ремонт след няколко поредни 
наводнения. В момента брачните съдии гледат делата в бившето ГУСВ до хотел "Славия". Там обаче трябва да бъдат настанени останалите колегии от Районния съд. Затова спецовете по разводите ще трябва да се подслонят в два изоставени магазина на бул. "Цариградско шосе".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати