19 Април 2024 г. Петък

НАП засече измами при сделки с еврофирми за ?175 млн.

2010-08-12 19:23:21

НАП започна проверка на фирми, декларирали, че са получили услуги от ЕС на стойност 175 млн. евро, като в същото време тези сделки не фигурират в декларациите на европейските им контрагенти.

Разминаванията са засечени от системата VIES при съпоставяне на декларациите на фирмите от ЕС и данните от ДДС декларациите на българските им контрагенти, съобщиха от приходната агенция.

Най-големи разминавания на обема на предоставените и получени в България услуги са установени при сделки с Холандия – над 10 пъти, Италия – повече от шест пъти и Германия – над три пъти.

Това означава, че родните фирми са декларирали в пъти повече платени услуги на европейски контрагенти, отколкото самите те са обявили.

Разминаването в данните от българските фирми и европейските им контрагенти ще се проверява от НАП съвместно с данъчните администрации от държавите членки на ЕС, тъй като има съмнения за загуби от ДДС и корпоративен данък чрез деклариране на фиктивни сделки.

Част от разликите вероятно се дължат и на промяната в правилата за определяне на мястото на изпълнение на доставки на услуги в рамките на ЕС.

Според новите изисквания от 1 януари 2010 г., когато услугите се предоставят на фирма, регистрирана по ДДС, мястото на доставката на услуги е там, където клиентът е установил своята дейност.

Тоест ако европейска фирма доставя услуга на българска, която е регистрирана по ДДС, данъкът се начислява в България, а не както беше в общия случай до 1 януари 2010 г. – в страната на доставчика.

По повод на разминаванията от НАП са изпратени запитвания за конкретни български фирми до данъчните администрации на страните членки на ЕС, за да се уточни реалността и вида на доставените услуги, както и причините за разликите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати