18 Април 2024 г. Четвъртък

Британски експерти ще ни помагат за законите за службите

2012-08-12 07:08:24

България и Великобритания ще постигнат още по-тясно сътрудничество в сферата на сигурността, а британски експерти ще подпомогнат изработването на законите, регламентиращи дейността на българските служби за сигурност. Това съобщи пред български медии в Лондон президентът Росен Плевнелиев, след като се срещна с министъра на външните работи на Великобритания Уилям Хейг.
 
“Гордея се, че съм президентът, който успя да постигне пълен политически консенсус по отношение на реформата в сектор “Сигурност” и това, което не беше свършено до момента, ще бъде направено до края на 2012 г.”, заяви Росен Плевнелиев.

Държавният глава добави, че очаква новите закони, регламентиращи дейността на Националната служба за охрана, Националната разузнавателна служба и Служба “Военна информация” да бъдат приети от Народното събрание до месец април следващата година.
 
Президентът благодари на министър Хейг за оказваната от британските служби подкрепа на българските власти за разкриването на извършителите на атентата на летище “Сарафово” в Бургас. “Все още е рано да се изнася информация по случая, но разследването е на прав път и с подкрепата на нашите партньори той ще бъде разрешен, а виновните - наказани”, отново подчерта държавният глава. 
 
Росен Плевнелиев информира, че водещ акцент по време на срещата му с Уилям Хейг са били възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество между България и Обединеното кралство. Според държавния глава, страната ни трябва да използва добрите и работещи модели за създаването на публично-частни партньорства, които съществуват във Великобритания.

“Имаме законовата база, но трябват успешни проекти. В България тепърва ще създадем подобни механизми и ако успеем да направим това, ще привлечем значителни инвестиции във водния сектор, които се очаква да достигнат 10-12 млрд. лева. Същото може да бъде постигнато и по отношение на транспортната инфраструктура”, заяви президентът.

В отговор на въпрос за възможностите на България да възстанови своя имидж на добър партньор пред британските инвеститори президентът бе категоричен, че репутацията се гради върху добре свършена работа. “Затова осъществяването на административната реформа и създаването на електронното правителство са задължителни”, подчерта Росен Плевнелиев.

Според него предстоящите срещи на бизнес делегации от двете страни ще затвърдят волята за задълбочаване на двустранните икономически връзки, а доверието на британския бизнес в България се потвърждава и от изразения интерес за участие в приватизацията на стратегически активи като Пристанище-Варна и Летище София.
 
Плевнелиев отбеляза още, че България и Великобритания имат сходни позиции по отношение на финансовата рамка на Европейската комисия за следващия програмен период 2014-2020 година. Двете страни продължават да считат, че  Кохезионната политика представлява един от важните фактори за постигането на икономически растеж. Уилям Хейг отново е потвърдил позицията на Великобритания, че трябва да се съхрани размерът на средствата по този финансов инструмент.
 
По време на срещата на президента Плевнелиев с министър Хейг са били обсъдени още възможностите за диверсификация на източниците и трасетата за доставка на енергоресурси за Европа, европейската Политика на разширяване и други.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати