27 Април 2024 г. Събота

Визови неволи за чуждите туристи у нас

2012-08-12 07:04:44

Десетки фалирали туроператори и сериозен отлив на украински туристи – тези черни прогнози ще се превърнат в реалност, ако държавата ни не вземе спешни мерки по проблемите с издаването на визи. За това алармираха представители от туристическия бранш, които са се захванали да изпращат сигнали до различните министерста с надеждата някой да им обърне внимание.

Основният проблем според тях е, че страната ни е поверила издаването на туристически визи за украинците на фирма, която не само оскъпява почивката на чуждестранните гости, но и не се справя с работата.  Поради това много от тях избират други дестинации, а върху имиджа на страната ни се слага незаличимо петно. 

Допреди няколко месеца жителите на Украйна, избрали за почивка България, са получавали визите си направо от нашите консулства в Киев и Одеса. От 6 юли обаче под предлог, че липсва кадрови потенциал външното ни министерство дава тези правомощия на фирмата VFS GLOBAL – англо-индийска компания, регистрирана в Швейцария, която обаче оперира с името на България.

„Така в разгара на сезона консулствата вече приемат само по 50 паспорта на седмица, при положение че ние изпращаме по 3000 туристи месечно. С много уговорки позволиха само на акредитираните туроператори да подават по 90 паспорта всеки петък. Останалите се препращат към тази фирма, която съответно прибира серизони такси за услугата”, коментира Николай Желев, собственик на туроператорска фирма, работеща с Украйна.

Хората в бранша недоумяват защо с лека ръка се съсипва украинският туристически пазар у нас, след като години наред той е бил сред най-стабилните и проспериращите. „Откакто този визов център заработи, проблемите се задълбочиха и само за половин месец започваме да отчитаме сериозен  отлив на групи от Украйна”, обясни Иван Кирязов от Българската асоциация на туристическите агенции.

Една от причините е в това, че въпросната VFS GLOBAL оскъпявала почти двойно визите. „Правим всичко по-силите си, за да сме конкурентоспособни с другите страни, водим преговори, опитваме се да резервираме максимално рано, за да предложим възможно най-изгодните оферти, а се оказа, че всичко, което ние даваме за туристите, тази чуждестранна фирма взема. Така ако предложим туристически пакет от 35 евро, във визовия център си слагат още 22-25 евро такса, което оскъпява значително почивката”, допълни Керязов.

Още повече, че България има подписана спогодба с ЕС, според която деца до 18 години и пенсионери пътуват безвизово. Факт, който чуждестраната фирма-посредник деликатно пренебрегва. Това е и причината все повече украинци да избират Италия, Испания, Гърция и Турция. Оказва се, че нашите съседи са доста по-далновидни. Гърция от години предлага виза, която е 35 евро и нито цент повече, а Турция е въвела безвизов режим за украинците.

Проблемът с по-скъпите визи се оказва само една от многото спънки, заплашващи родния бизнес.

Туроператорите и хотелиерите се оплакват и от това, че VFS GLOBAL бави изготвянето на докумените не с дни, а със седмици. И ако в другите туристически страни за издаването им са нужни между три и седем дни, то посредническата фирма, работеща за България, си върши работата за две седмици в най-добрия случай.

„Все по-често семейства отлагат пътуването си, защото някои от членовете са получили визите, а други все още чакат. Наскоро майка с три деца пристигна у нас, а мъжът й успя да дойде едва след няколко дни. Те почиват тук от години, но бяха категорични, че това ще им е за последно”, коментира Иван Кирязов. Подобен е случаят и със 75 деца, които трябвало да дойдат на лагер в Св. Влас, но не успели да заминат, тъй като техните визи били готови, но тази на ръководителката им  се бавела.

„Като добавим, че не са редки и случаите, в които се губят паспорти, няма нищо чудно, че хора, които десетки години са идвали на почивка по нашето Черноморие, вече са се ориентирали към Гърция и Турция”, заяви Николай Желев.

Представителите от бранша настояват след края на сезона договорът между България и чуждестранната фирма да бъде разтрогнат, а правото за издаване на визи в Украйна да се поеме пак само от консулството. За целта те предлагат да се наемат допълнително сезонни служителите, които да се справят с работата.

„Иначе сме изправени пред сериозната заплаха да унищожим един традиционно силен пазар. Кой има интерес да убие българският туризъм?”, питат хотелиерите и туроператорите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати