29 Март 2024 г. Петък

Българският футбол започва "на тъмно" и с влошен имидж

2012-08-11 06:20:39
Българското футболно първенство започва от днес със смесени чувства. След оспорвания сезон миналата година сега изглежда, че проблемите са повече от положителните очаквания на запалянковците.

Въпреки големия брой интересни мачове в първия кръг никой от тях няма да бъде излъчван по телевизията. Клубовете прецениха, че предложенията от 5 млн. лева за телевизионните права са "смешни" и ги отхвърлиха с искането да получат повече. В очакване на евентуално подобрено предложение все още не е ясно дали и кога телевизиите ще предават мачове от българските стадиони.

За първи път от доста години всички отбори ще са напълно съсредоточени единствено в представянето си в А група и за Купата на България, тъй като нито един от тях няма да играе в Европа. И четирите български представителя отпаднаха още в края на юли, което допълнително влоши образа на футбола в очите на запалянковците.

Проблемите в двата определяни за водещи клуба - ЦСКА и "Левски", правят "Лудогорец" фаворит по пътя към защитата на титлата си. Отборът на Ивайло Петев единствен се представи на ниво в евротурнирите, като беше на крачка да отстрани "Динамо" (Загреб) в Шампионската лига. Амбициозният собственик на клуба Кирил Домусчиев вероятно ще се постарае отборът му да стигне до възможността за втори опит в турнира.

Петев подсили състава си и започна сезона с трето си отличие - Суперкупата. Отборът от Разград гостува на "Черно море" в първия кръг.

ЦСКА е разкъсван от проблеми. От спортна гледна точка основният е липсата на състав заради забраната да се картотекират новите играчи. Треньорът Стойчо Младенов заведе осем юноши за мача с "Литекс" в Ловеч. Освен това червените привърженици очакват смяна на ръководството, подета от депутата от ГЕРБ Емил Димитров.


"Левски" направи селекция, предварително описвана като обнадеждаваща. Провалът срещу "Сараево" постави това под съмнение. Още преди същинския старт на сезона новият треньор Илиан Илиев беше поставен под напрежение на "Георги Аспарухов". Сините тръгват с мач с "Черноморец" в София.

Бургазлии отново ще са отборът, от който може да се очаква всичко. Финансовите проблеми са комбинирани с треньорските качества на Димитър Димитров-Херо. "Литекс" на Христо Стоичков и "Локомотив" (Пловдив) имаха сериозни трудности заради ръководствата си и е интересно какво ще покажат. Същата мистериозност витае и около "Локомотив" (София).

Добрият лъч е завръщането в елита на "Ботев". Жълто-черните изстрадаха пътя си от В група, за да върнат емоцията от мачовете с "Локомотив" (Пловдив). При най-добрите вече е и "Етър".

Зрителите отново посрещат началото на сезона с надеждата да гледат добър футбол, а съмненията за "приятелки" мачове да намалеят. Клубовете пък се надяват да подлъжат телевизиите, че продуктът им струва повече от 5 млн. лева.

Програма за първия кръг в А група
11 август
"Ботев" (Пд) - "Славия"
"Черно море" - "Лудогорец"
"Левски" - "Черноморец"
"Берое" - "Ботев" (Вр)
"Литекс" - ЦСКА
12 август
"Пирин" (Гоце Делчев) - "Миньор"
"Локомотив" (Сф) - "Локомотив" (Пд)
"Монтана" - "Етър"
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати