Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Март 22
Начало arrow Политика arrow Замразяването на цените като мярка за задълбочаване на кризата

Замразяването на цените като мярка за задълбочаване на кризата

  Print E-mail
2012-08-11 06:07:09
източник: dnes.bg

Замразяването на цените на храните и масовите проверки в сектора влошиха ситуацията, заяви  председателят на Съвета към БСП по селско и горско стопанство и развитие на селските райони Светла Бъчварова.

Тя коментира мерките на правителството да се спре скокът на цените на стоките. Земеделският министър Мирослав Найденов договори с три вериги замразяване на цените на десет продукта за три месеца, а премиерът Бойко Борисов обеща масови проверки по веригата животновъди, изкупвачи, търговци.

Бъчварова определи мерките на правителството като "странни, неадекватни и изключително грешни".

По нейните думи схемата на правителството се върти в проверки-замразяване на храните-пак проверки, а цените продължават да се покачват.

Бъчварова отбеляза, че 90 процента от замразените цени са на животновъдни продукти, за които се предоставят субсидии, а в същото време се ощетяват земеделските производители с натиска за предлагане на продуктите на цени под себестойността им.

Замразяването на цените не е антикризисна мярка, а е мярка за задълбочаване на кризата в животновъдния сектор, категорична беше Бъчварова.

Тя обясни, че отвън идват вносни стоки със съмнителни качества, но техните цени не се пипат за разлика от тези на родното производство. До думите й проверките за “хипотетични източвания на ДДС“ са по-скоро начин да се стресира пазарът.

Левицата определи като “картел“ споразумението между трите хранителни вериги и министър Найденов за замразяване на цените.

БСП не одобрява и подхода на президента Росен Плевнелиев “да оставим пазара, той ще реши всички въпроси“.

Според заместник-председателя на партията Янаки Стоилов този подход няма доказан резултат.

Социалистите предлагат ефективно държавно регулиране в земеделския сектор. Червените ще настояват и за пакет от мерки, които да “тушират“ напрежението.

Сред тях са осигуряване на финансов ресурс за фуражи за земеделците и изтегляне на плащанията на  земеделските субсидии към 15 октомври. Министър Найденов вече каза, че ще се обмисля субсидиите да се дадат по-рано.

Левицата коментира, че очаква властите да ускорят разследването на терористичния атентат на летището в Бургас на 18 юли.

По думите на Янаки Стоилов отговорните органи трябва да предоставят  на българското общество информация за причините за атентата, за неговите извършители и организатори.

Левицата обаче доста учудващо одобри поведението на министър-председателя Бойко Борисов в Лондон и дори определи като “правилно и разбираемо“, че премиерът не се е ангажирал с позиция за извършителя на атентата в Бургас.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Има достатъчно основания да се смята, че има акт на корупция." Това заяви пред Нова телевизия Александър Симов от БСП.Той подчерта, че няма как записът да бъде манипулиран ...
  Новини ГЕРБ са в паника, така че твърдят неистини и глупости. Те са уплашени и усещат, че концертът свършва и си отиват. Това заяви пред bTV заместник-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов по ...
  Новини "На мен лампи ми светят винаги, режисьор съм и се занимавам с всичко. Интересува ме мръсотията и ми се налага да се занимавам с нея като човек". Това заяви пред bTV министърът на културата ...
  Новини Конкурсът по избор на изтребители беше опорочен. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин."Настоявах да се спази процедурата ...
  Новини Европредседателството, както и добрата икономическа конюнктура по света са създали предпоставки за една добра политическа година, но въпреки това есенният политически сезон у нас беше маркиран ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?