19 Април 2024 г. Петък

Замразяването на цените като мярка за задълбочаване на кризата

2012-08-11 06:07:09

Замразяването на цените на храните и масовите проверки в сектора влошиха ситуацията, заяви  председателят на Съвета към БСП по селско и горско стопанство и развитие на селските райони Светла Бъчварова.

Тя коментира мерките на правителството да се спре скокът на цените на стоките. Земеделският министър Мирослав Найденов договори с три вериги замразяване на цените на десет продукта за три месеца, а премиерът Бойко Борисов обеща масови проверки по веригата животновъди, изкупвачи, търговци.

Бъчварова определи мерките на правителството като "странни, неадекватни и изключително грешни".

По нейните думи схемата на правителството се върти в проверки-замразяване на храните-пак проверки, а цените продължават да се покачват.

Бъчварова отбеляза, че 90 процента от замразените цени са на животновъдни продукти, за които се предоставят субсидии, а в същото време се ощетяват земеделските производители с натиска за предлагане на продуктите на цени под себестойността им.

Замразяването на цените не е антикризисна мярка, а е мярка за задълбочаване на кризата в животновъдния сектор, категорична беше Бъчварова.

Тя обясни, че отвън идват вносни стоки със съмнителни качества, но техните цени не се пипат за разлика от тези на родното производство. До думите й проверките за “хипотетични източвания на ДДС“ са по-скоро начин да се стресира пазарът.

Левицата определи като “картел“ споразумението между трите хранителни вериги и министър Найденов за замразяване на цените.

БСП не одобрява и подхода на президента Росен Плевнелиев “да оставим пазара, той ще реши всички въпроси“.

Според заместник-председателя на партията Янаки Стоилов този подход няма доказан резултат.

Социалистите предлагат ефективно държавно регулиране в земеделския сектор. Червените ще настояват и за пакет от мерки, които да “тушират“ напрежението.

Сред тях са осигуряване на финансов ресурс за фуражи за земеделците и изтегляне на плащанията на  земеделските субсидии към 15 октомври. Министър Найденов вече каза, че ще се обмисля субсидиите да се дадат по-рано.

Левицата коментира, че очаква властите да ускорят разследването на терористичния атентат на летището в Бургас на 18 юли.

По думите на Янаки Стоилов отговорните органи трябва да предоставят  на българското общество информация за причините за атентата, за неговите извършители и организатори.

Левицата обаче доста учудващо одобри поведението на министър-председателя Бойко Борисов в Лондон и дори определи като “правилно и разбираемо“, че премиерът не се е ангажирал с позиция за извършителя на атентата в Бургас.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати