25 Април 2024 г. Четвъртък

"Ню Йорк таймс": Израел знае хора в Ливан, свързани с атентата в Бургас

2012-08-09 08:31:24
Израелското разузнаване има доказателства за много телефонни разговори между Ливан и Бургас в двата месеца преди атентата на летището в черноморския град. В последните три дни преди експлозията броят на тези разговори се е увеличил.

Това твърди високопоставен израелски представител пред в."Ню Йорк таймс", пожелал анонимност, защото информацията е секретна.

"Знаем източниците в Ливан", но не и с кого е разговаряно в България, допълва източникът на изданието. "Те не би трябвало да знаят, че ние знаем телефонните номера в Ливан."

Както атентаторите така и не поеха отговорност, така и израелското контраразузнаване няма намерение да разпространява публично подробности, сочи още "Ню Йорк таймс".

"Седмици след нападението българското разследване общо взето зацикли. Още не е разпознат нападателят или неговите евентуални съучастници. Българските власти не искат да обвинят "Хизбула" без категорично доказателство, понеже Европейският съюз никога не е обявявал групировката за терористична организация. Европейските съюзници очакват по-конкретни доказателства, отколкото броя на телефонните разговори, преди да предприемат мерки срещу "Хизбула". Има "извесен скептицизъм, че това е дело на "Хизбула" като организация, а не, например, Иран, който да е използвал отделни хора, свързани донякъде с "Хизбула", казва високопоставен представител по въпросите на сигурността в Германия."

"Ню Йорк таймс" припомня, че бързо след атентата премиерът Бенямин Нетаняху обвини Иран и "Хизбула", а те почти веднага отхвърлиха да са участвали в атентата. Неофициално представители на властите в САЩ и България подкрепят израелската теза, но няма да го заявят официално, защото са малко сигурните доказателства за това как или от кого са координирани нападенията не само в Бургас, но и още дузина по цял свят през последните месеци, допълва изданието.

Имайки предвид и ликвидирането на ирански ядрени специалисти, анализатори твърдят, че между Иран и Израел се води тайна война по цялата планета, която има повече общо с шпионските маневри на ЦРУ и КГБ от годините на студената война, отколкото с жадуващата за публичност терористична кампания на "Ал Кайда". Това е завръщане към идеята, че най-ефективната атака често е объркваща, казва още "Ню Йорк таймс". Изданието цитира израелски оценки, според които началото на настоящата вълна от операции е май 2011г., когато бе направен опит за убийство срещу израелския консул в Истанбул.

"Това не е шпионски трилър, който любителите на подобни сюжети могат да следват страница след страница. Иран и Израел обяснимо отричат всички подобни обвинения", коментира Матю Левит, директор на програмата за контратероризъм и разузнаване във вашингтонския Институт за близкоизточна политика.

"Те искат достатъчно двусмислици, за да не можеш да докажеш, че са го направили. Това е посяване на съмнение, което прави трудно за Израел и САЩ да отвърнат. Завръщаме се към мрачните изкуства на студената война", казва и Андрю Екзъм от Центъра за нова американска сигурност в американската столица.

Някои от заговорите са организирани набързо и лошо, припомня "Ню Йорк таймс" за провалите на атентати срещу израелски цели в Тайланд и Индия. Предполагаемите причини са нуждата Техеран да отвърне на серията покушения срещу негови специалисти, както и кризата в Сирия. "Имало е известен момент на отчаяна необходимост да се направят тези зле подготвени атаки. Дори след предотвратяването им, те остават с известно чувство, че поне са направили нещо. Те се нуждаят от резултати, за да покажат нещо", казва високопоставен израелски служител.

Във връзка с това, че жертвите на взрива в Бургас са цивилни, Левит казва, че "когато се проваляш и времето минава, понякога сваляш нивото на летвата".

Рашми Сингх, лектор в Центъра за изучаване на тероризма и политическото насилие в Университета "Сейнт Андрюс"Свикнали сме да гледаме на Иран и "Хизбула" като на монолитни структури без да осъзнаваме, че в тях има недоволство, конкуренция, раздробяване на фракции и всичко това става важно, когато има външен натиск, както е в момента". "Случващото се в Сирия изостря нещата, както никога досега", допълва тя.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати