19 Април 2024 г. Петък

Вдигнете пенсиите и махнете тавана, иска Иван Нейков

2012-08-09 07:41:04

"Качете малките пенсии и махнете тавана", съветва в интервю за "Труд" бившият социален министър Иван Нейков. Според него категорично има нужда от корекция на пенсиите.

Приказките, че ще намалят цените на лекарствата и на хляба, едва ли ще стоплят пенсионерите, когато трябва да си платят тока и парното. В момента те се връщат към малко позабравена традиция - домашната хранително-вкусова промишленост. Възрастните наистина са в тежка ситуация и ще е грях към тях, ако няма корекция на пенсиите, смята Нейков.

Позицията му е, че ако искаме да постигнем баланс между ниски и високи пенсии, трябва да помислим да вдигнем  ниските, но да махнем тавана на пенсиите.

"Атентаторът от Сарафово ще се размине със световната слава", коментира в новия си брой "Сега". Изданието отбелязва, че три седмици след  атентата на практика нищо не е ясно и сигурно - нито кой е извършителят, нито дали има съучастници, нито кои са поръчителите, нито как е сглобена бомбата, нито как е взривена...

Каква е тази мистериозна американска шофьорска книжка, с която който когато си поиска е влизал и излизал от България, наемал е коли, регистрирал се е в хотели? Имало ли е други цели у нас? Всичко това позволява да се правят всякакви спекулации за поръчителите. В крайна сметка атентатът в Сарафово успешно отклони вниманието на обществото от критичния доклад на ЕК за битката с престъпността у нас.

Но не в желаната от управляващите посока, тъй като още по-нагледно демонстрира в какво трагично състояние се намират спецслужбите и МВР. А най-страшното е, че никой не може да даде гаранции, че трагедията няма да се повтори. Или че някой си е извлякъл поуки от нея, се чете в материала на изданието.

"Без чадър за влиятелни "чичовци", замазващи безобразията на плажа", заявява в интервю за "24 часа" Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Преди дни тя лично провери плажове по Южното Черноморие.

"Искахме да измерим дали и колко морето и "изяло" от плажовете. Концесионерите се оплакваха и искаха намаляване на таксите. И на трите плажа видях, че площта се е увеличила.” Павлова посочва, че една от целите на промените в закона за черноморското крайбрежие е облекчаване на режима на концесиониране. Концесията е дългосрочна, тя изисква инвестиция и дава гаранция на фирмата, че напред в годините тя ще се възвърне. Само така и услугата за туристите ще се подобри, защото има перспектива.

Здравната каса ще замрази броя на пациентите в болниците, пише на първа страница "Сега". От догодина всяка болница ще има фиксиран лимит за броя на пациентите по видове заболявания, които може да лекува, предвижда методиката за определяне на финансирането на лечебните заведения за 2013 г.

"Замразяването" на бройката ще доведе до листи на чакащи и сериозни проблеми с приема на болни. Колко случая ще има право да приеме болницата, ще се определя на базата на отчетените дейности от предишни години.

МВР получи нови 4 млн. лв. дарения за половин година, съобщава "Сега". Въпреки неспирните критики на Брюксел МВР не се разделя с порочната практика да получава дарения, независимо че поне на хартия са само от общини, държавни и общински фирми и от собственото си търговско дружество "Безконтактни мултиплексорни вериги".

Общините масово са отпускали на силовото ведомство пари за бензин. Тези дарения са стотици на дребно - между 100 и 500 лв. АЕЦ "Козлодуй" обаче са били по-щедри - отпуснали са над 20 000 лв. за горива. Дарявали са масово и ВиК-тата в различните големи общини, както и отделните "Мини Марица-изток".

Твърденията, че така хората и фирмите се отблагодаряват, не издържат, защото става дума само за общински и държавни структури. Освен това държавата чрез правителствени постановления постоянно отпуска допълнителни пари за МВР извън гласувания от НС бюджет.

"Мраз. И после жега по цените", коментира "Сега". Замразяването на цените на основните хранителни продукти за три месеца ще се отрази негативно не само на производителите, но и на всеки един от нас. Причината е, че при по-ниската цена има повече потребители, които са готови да купят стоката, но в същото време производителите нямат сметка да произведат по-големите количества и ограничават предлагането.

В конкретния случай в България веригите магазини заради монополния си статут ще изискват от доставчиците си или по-ниски производствени маржове, за да запазят изкупните цени, или ще изкупуват по-малко количество от произведената стока. Вторият вариант е по-възможен, тъй като и сега производителите са принудени от големите магазини да подбиват цените си, за да им се изкупува цялата стока.

Резултатът от последвалото свиване в предлагането ще доведе по-слабо конкурентните производители до фалит, а другите до съкращаване на персонал.

Ремонти качват цената на БДЖ, отбелязва в интервю за "Стандарт" Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ". Той очаква приватизацията на "БДЖ-Товарни превози" да се случи до 15 декември.

"За нас 200 млн. лв. е приемлива цена. Активите никак не са малко - 186 локомотива и 4859 вагона, които са достатъчни за осигуряване на оперативната дейност на "БДЖ-Товарни превози".

"Пушката в БДЖ отново не пукна", коментира "Труд". След поредната криза в българските железници вместо нов оздравителен план за дълбоко закъсалия превозвач, старите мерки се оказаха достатъчни, за да се възстанови държавната субсидия за БДЖ и всички приказки за преструктуриране и съкращения веднага бяха забравени.

"Културният туризъм се продава най-добре чрез легендите", казво в интервю за "Монитор" Иво Маринов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. По думите му ние сме с богата история, останки, находки и се нуждаем от атрактивното им представяне.

С вампира (археологическа находка край Созопол, б.р.) влязохме в световния обмен. Дойдоха чужди тв екипи да снимат, повиши се интересът към България. Съседни държави ни водят с много по отношение продаване на легендите. В това умение вече не става дума за хотели, за обслужване, а за задоволяване на човешкото любопитство и търсенето на новото, на разнообразното. На този етап липсва достатъчно иновативност, отчита Маринов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати