25 Април 2024 г. Четвъртък

За сексуалната идентичност и дипломацията

2012-08-08 15:29:43

Отношенията между България и Ватикана са прекрасни, заяви в Лондон премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

Той коментира тиражираната както в британската, така и италианската преса информация за "ледени отношения“ между България и Ватикана заради посланическата кандидатура на Кирил Маричков-младши, която беше отхвърлена заради гей сцена в неговия роман „Пътя на беглеца“ . 

Борисов обаче нарече деликатен въпроса с Маричков и каза, че ще говори с външния министър Николай Младенов по темата.

„Ние не сме против сексуалната идентичност на хората“, отсече премиерът.

Борисов каза обаче, че не е готов да води такъв дебат нито с Ватикана, нито на световно ниво, нито даже на българско и отново каза, че не знае детайлите, но обеща въпросът да бъде отрегулиран.

Колорит в обяснението за дипломатическите ни отношения с Ватикана внесе министърът на културата Вежди Рашидов. 

„Всичко може да развали отношенията между две страни. Всички знаете, че войните винаги започват в леглото и участват жени, и договорите се подписват на маса“, започна да обяснява министърът, чул във въпроса думата „война“.


"Аз мисля, че това е въпрос, който е по-абсурден. Между Ватикана и България кой кого да победи?! Това малко въпросът ми звучи дали македонците ще обявят война на Китай и големият проблем е на македонците, че ще ги бият, ще ги бият, но къде ще ги копат, нали това им е големият проблем – нямат територия". 

„Светът е в една динамика, отношенията се развалят, след това идва нова дипломация, отношенията се оправят. Категорично не мога да ви кажа дали ще се развалят отношенията заради книгата на Кирил Маричков“, добави културният министър. 

Италианският вестник “La Republica“, цитиран от “Independent”, написа, че блокирането на кандидатурата на Маричков буквално е замразило дипломатическите отношения между България и Ватикана и е довело до толкова голям скандал, подобен на този от 1981 година, когато италианските служби откриха българска следа в атентата срещу папа Йоан Павел Втори.

Книгата “Пътя на беглеца“, която според британския вестник е причина за раздора, разказва за млад източноевропеец на име Иван, който бяга от социалните и икономически несгоди в страната си и тръгва да търси щастието си на Запад. Когато пристига в Италия обаче, нелегалният имигрант открива, че реалността не се припокрива с представите му за живота в Европа. На главния герой му се налага да проституира и в една от сцените той е нает от католик.

39-годишният Кирил Маричков, който е адвокат и владее 5 езика, в това число и италиански, на пръв поглед изглежда като идеалния избор за дипломат.

Въпреки това според българската и италианската преса горещите срещи между двамата герои в книгата на Маричков “Пътя на беглеца“ доста са разстроили властите във Ватикана, коментира още британският вестник.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати