20 Април 2024 г. Събота

Атентатът в Бургас подготвян извън България

2012-08-08 09:00:23

Терористичният акт на летище „Бургас“ е подготвян извън пределите на България, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред БНТ. България обаче продължава да мълчи кой стои зад атентата от 18 юли. 

Според Цветанов страната ни полага максимални усилия не само да установи самоличността на камикадзето, но и всичко свързано с подготовката и реализирането на терористичното нападение. 

„Това, което мога да кажа, е, че той е подготвян извън пределите на страната, и полагаме максимални усилия с евроатлантическите партньори да стигнем до всичко, което е свързано с подготовката и това, което се случи в Сарафово“, коментира вътрешният министър. 

Той заяви още, че има и други хора, които са участвали в подготовката и реализирането на терористичния акт.

„Знаете, че тази информация не се споделя публично, а и това е изцяло оперативна, която към настоящия момент не може да бъде публично оповестена от официалните власти“, добави обаче той и не даде повече подробности.

Вчера след срещата на премиера Бойко Борисов с британския му колега Дейвид Камерън нашият министър-председател заяви, че по думите на Камерън Великобритания имала информация, че ”Хизбула” и Иран стоят зад атентата срещу израелските туристи на летището в Бургас. 

”Аз помолих Дейвид да ми я предостави, ако я има, защото това са, пак повтарям, тежки обвинения”, обясни Борисов след срещата. 

Цветанов коментира само, че се работи по няколко версии, но информация не може да бъде дадена. 

„Имаме оперативна информация за предполагаемите версии откъде идва този терористичен акт, но все пак когато говорим за официални власти от българска страна по един конкретен терористичен акт, трябва да бъдем изключително прецизни и точни. Затова аз ще се въздържа от точното назоваване на предполагаемите извършители на този терористичен акт“, отсече Цветанов. 

Той беше категоричен, че България работи в тясно сътрудничество с международните специални служби, за да се стигне докрай в разкриването на терористичния акт в Бургас. 

„Не трябва да всяваме паника, полагаме максимални усилия всички да спим спокойно“, увери министърът. 

МВР шефът определи изказването на Цветлин Йовчев, началник на кабинета на президента, че страната ни има тежък проблем със сигурността, като политически некоректно. 

„За да говорим за пробив в националната сигурност, то трябва системата или отделни нейни звена да са нарушени. Към момента ние не можем да говорим за това нещо, но същевременно трябва да отчетем, че имаме проблем. И то наистина тежък проблем със сигурността на страната, тъй като имаме терористичен акт“, коментира в края на миналия месец Цветлин Йовчев, който е и бивш шеф на ДАНС. 

Според Цветанов е "по-важно това, около което се обединихме всички, които участвахме в Консултативния съвет при президента, действително да се направи един анализ на динамиката на системата за сигурност и по-специално на средата за сигурност". 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати