20 Април 2024 г. Събота

Учебниците били трудни и неразбираеми за децата, сочи проучване

2012-08-08 06:04:31
Учениците учат по трудни и неразбираеми учебници. Задачите и изискванията в тях не отговарят на възрастта и развитието на децата. Дискриминацията се среща не само в съдържанието на учебните програми, а и в невъзможността учениците да приложат знанията си. Това са изводи от изследване на Комисията за защита от дискриминация за "Стереотипи и предразсъдъци в учебниците, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование". Проучването е публикувано на сайта на комисията.

Изследването, за което съобщи вестник "Сега", е направено сред 980 учители и 132 деца от подготвителните и основни училища. Над 80% от учителите смятат, че учебниците не отговарят на възрастовото развитие на децата, а 17.5 % твърдят, че това се случва много често.

Учебниците, учебният материал и помагалата са "сложни и неразбираеми за децата", смятат 87.3% от анкетираните. За 62% от учителите част от учебното съдържание е неактуално и остаряло, а 67% казват, че това, което преподават, е неприложимо на практика. Преподавателите по български език и литература смятат, че са най-засегнати – 42.6% от тях са убедени, че много често учебниците са със сложни и неразбираеми текстове.

Според учителите в прогимназията най-лошо е положението в съдържанието на учебниците по химия и физика –Най-много ми харесва да си играем." Друго, което харесват, е рисуването, оцветяването, моделирането и танците. Едно момиченце от София казва, че не й харесва "правенето на разни неща в тетрадката".

Толкова категорично мнение от различни деца показва, че предучилищната подготовка в България е далеч от интересите на децата и изглежда, че по този начин усвояват много малко конкретни знания и умения. Според изследването това е странно, като се има предвид колко утвърдени методи, развиващи децата на тази възраст, има в световната практика. Децата искрено се въодушевяват само когато става дума за компютри и нещата, които могат да правят и да научават с тяхна помощ.

В начална училищна възраст харесването или нехаресването на един или друг предмет зависи от учителя, който преподава. Класацията от нелюбими предмети се води от българския език (над 50% от учениците). Дългите листовки, диктовките и преразказите изтощават децата. Една от причините за това е т.нар. подготовка за малките матури в четвърти клас или външното оценяване.

Другите нелюбими предмети са разказвателните – "Човек и общество" и "Човек и природа". Анкетата показва, че наразбираеми са някои уроци от типа "Тела и вещества", затрудняват многото дати и имена от история, големите текстове, които трябва "да се зубрят"Миналата година математиката не ми вървеше, но сега ходя на уроци."Тя иска да можем да рисуваме като нея."(момиче от София за учителката си по рисуване). Все пак има предмети, които определено не се харесват на повечето от учениците. Това са математика - 47.5% от учениците, български език и литература - 37%, история - 36%, и информационни технологии - 33%. Причините са различни, но като цяло са свързани с несъобразяването на учебните планове и програми с възрастта на учениците (математика, история), с трудности при заучаването (история и български език) или с това, че са остарели и неприложими в практиката (информационни технологии).

Според заключенията от изследването училището не отговаря на потребностите на децата. При това не само в определена сфера, а във всички области.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати