29 Март 2024 г. Петък

БДЖ не изпълнява основната си работа - да превозва пътници

2012-08-08 05:59:49

Основната работа на БДЖ е да превозва пътници и товари - задача, която не се изпълнява. Това обясни председателят на Синдиката на българските железничари към КНСБ Петър Бунев пред БТА. В интервю той описа проблемите на мениджмънта на железницата.

Заради липса на вагони за първото полугодие на 2012 г. холдингът има 20 млн. лева пропуснати ползи, твърди Бунев. Синдикалистите определят решението за възобновяване на инвестицията за БДЖ като най-благоприятния за нея вариант и не се безпокоят от сделката с имотите на превозвача. Причината е, че на финансовото министерство ще бъдат прехвърлени само бази, които не са ипотекирани, а тези, които на практика се ползват, са ипотекирани, каза Бунев.

Според специалиста няма държавна политика за железницата у нас. По-добрият вариант е в БДЖ да се направят необходимите инвестиции от държавата, както това става в метрото чрез еврофондовете, смята той. Това постепенно ще увеличи собствените приходи на железницата, а с това и необходимостта държавата да налива пари в нея.

Бунев коментира и резултатите от срещата между финансовия и транспортния министър по казуса БДЖ. Според него решението да няма съкращаване на влакове и персонал в БДЖ, както и за възстановяване на субсидията от 14 млн. лева, е най-благоприятният възможен изход за железницата. Но той също така отбеляза, че не е видял никакви конкретни мерки как да се увеличат приходите и да се намалят разходите в БДЖ.

По бизнес план за първото шестмесечие на 2012 г. "БДЖ - Товарни превози" е трябвало да превози 5 651 000 тона. През периода на 2011 г. са превозени 5 826 000 тона. Отчетните данни на дружеството обаче показват, че за първите шест месеца на тази година са превозени 4 728 000 тона. Това е драстично падане под предвиденото в бизнес-плана, с над 1 млн. тона по-малко, а в парично изражение е над 15 млн. лева пропуснати приходи.

По същия начин стоят нещата и по другото перо - превоза на пътници. Според отчетените данни през първото 
полугодие на 2011 г. са превозени 14 925 000 пътника. Бизнес планът за настоящата година е предвиждал да бъдат превозени - 14 764 000 пътника, реално превозените обаче са 13 115 000.

Става въпрос за по-малко от 1 800 000 пътника и пропуснати още около 5 млн. лева приходи.  "Ако съберем пропуснатите приходи при двете дружества, общо за холдинга през първото полугодие на 2012 г. 
сумата възлиза на над 20 млн. лева" - отбелязва още Бунев. Той коментира още загубите на железничите от пътуване на гратисчии. "Нека борбата продължи, но аз се учудвам как в крайна сметка министър Дянков прие подобно нещо върху гърба си. Защото това все пак не са мерки, които ще подобрят приходната част в БДЖ. Това може да бъдат дългосрочни някакви мерки, но в момента това, което трябва - са повече товари и пътници."

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати